Úřad posvětil prodej Unipetrolu

Antimonopolní úřad schválil prodej Unipetrolu společnosti Agrofert. V rozhodnutí ze 4. září však úřad stanovil několik podmínek, které se týkají trhu výroby průmyslových hnojiv. "Od doručení stanoviska úřadu běží lhůta patnáct dní a nyní čekáme na odezvu Agrofertu," uvedl předseda úřadu Josef Bednář.

Rozhodnutí trvalo sice podle něj od února, ale kvůli nesplněným náležitostem, například správnímu poplatku nebo chybějícím údajům, bylo řízení přerušeno. "Úřad nakonec rozhodl v zákonné lhůtě jeden měsíc," dodal Bednář bez dalších podrobností.

Firma Agrofert slovenského podnikatele Andreje Babiše získala Unipetrol loni v prosinci ve vládním tendru, dosud však za něj nezaplatila. Souhlas antimonopolního úřadu byl jednou z odkládacích podmínek smlouvy o koupi 63procentního státního podílu v Unipetrolu.

Agrofert by měl do konce září zaplatit za koncern dohodnutou částku 361 milionů eur (zhruba 11 miliard korun), Babiš ale bezprostředně po srpnových záplavách oznámil, že hodlá tuto cenu srazit. Zástupci státu však nižší cenu odmítají a kabinet by mohl podle ministra financí Bohumila Sobotky privatizaci Unipetrolu i úplně zrušit.