Tržby Peguformu vzrostly o pětinu

Výrobce plastových dílů pro automobilový průmysl, liberecká společnost Peguform Bohemia, zvýšil loni tržby o více než pětinu. Za své výrobky utržila loni firma 5,52 miliardy korun, když rok před tím realizovala zakázky za 4,6 miliardy. Na růstu produkce měly největší podíl nové zakázky pro automobilku Audi, řekl prezident východoevropské skupiny Pavel Neuman.

Podle Neumana společnost Peguform Bohemia realizovala za deset let od svého vzniku zakázky za 28 miliard korun. "Produktivita práce vzrostla za tu dobu o 450 procent," poznamenal.

Růstu produktivity i tržeb dosahuje Peguform především díky investicím do moderních technologií. Za deset let vložila firma do rozvoje 2,1 miliardy korun a v následujících třech letech počítá s investicemi za další 1,4 miliardy korun.

Peguform Bohemia je největším zpracovatelem plastů pro automobilový průmysl v České republice. Firma vyrábí nárazníky, přístrojové desky a dveřní výplně. Největším odběratelem je Škoda Auto Mladá Boleslav, kam míří přes polovinu produkce podniku. Zhruba třetina výroby je určena pro Audi.

Peguform Bohemia zaměstnává v současné době v závodech v Liberci a Libáni zhruba 1650 pracovníků. Připravuje se výstavba nového závodu v Nymburce. Firma plánuje do roku 2004 tržby přes sedm miliard korun.

Český dodavatel plastů pro automobilový průmysl - Peguform Bohemia, je součástí americké skupiny Venture, která zaměstnává zhruba 18 tisíc pracovníků. Skupina specializovaná na výrobu plastů pro automobilový průmysl plánuje pro letošní rok tržby přes 2,5 miliardy EURO (87 miliard Kč). Největšími odběrateli jsou Ford, Volkswagen Group a General Motors.

,