Dave Lewis, ředitel britského řetězce Tesco.

Dave Lewis, ředitel britského řetězce Tesco. | foto: AP

Tesco se stahuje z Polska. Zaměří se víc na jiné trhy včetně Česka

  • 15
Tesco vycouvalo z velmi konkurenčního polského trhu a své byznysové plány chce nyní více soustředit na své aktivity v České republice, Maďarsku a na Slovensku. Aktiva v Polsku britská společnost prodává za 819 milionů zlotých, tedy v přepočtu zhruba pět miliard korun. Firma to oznámila ve čtvrtek.

„Registrujeme výrazný pokrok u svých aktivit ve střední Evropě, stále však vidíme potíže na trhu v Polsku,“ uvedl šéf podniku Dave Lewis. Upozornil, že v České republice, v Maďarsku a na Slovensku má Tesco silnější pozici na trhu s dobrými vyhlídkami pro růst.

Tesco prodává polské aktivity dánské maloobchodní firmě Salling Group, která již na polském trhu působí. Transakci, která zahrnuje zhruba tři stovky obchodů, distribuční centra a ústředí, ještě musí schválit antimonopolní regulátoři. Prodané obchody mají změnit svou značku během osmnáctiměsíčního období.

V uplynulém finančním roce tyto obchody utržily 947 milionů liber (28 miliard Kč), bez zahrnutí mimořádných položek však vykázaly provozní ztrátu 107 milionů liber (3,2 miliardy Kč).

Společnost Salling Group již v Polsku provozuje 386 obchodů Netto, které zaměstnávají přes 5000 lidí. Firma uvedla, že v rámci dohodnuté transakce se její součástí stane zhruba 7000 zaměstnanců Teska.

„Prostřednictvím strategicky důležitého převzetí firmy Tesco Poland si Salling Group upevňuje pozici významného maloobchodníka na rostoucím polském trhu. Netto zdvojnásobí své aktivity v této zemi,“ píše se v tiskové zprávě dánského podniku.

Společnost Tesco již v letošním roce prodala své supermarkety v Malajsii a Thajsku. Prodej aktivit v Polsku je další ústupem od dřívějších velkých globálních ambicí podniku. Zahraniční aktivity firmy v oblasti supermarketů se již nyní omezují pouze na ČR, Maďarsko, Slovensko a Irsko, upozorňuje agentura Reuters.

V České republice patří Tesco k největším obchodním řetězcům a také mezi největší zaměstnavatele. V Česku v účetním roce 2018/2019 ve firmě pracovalo více než 10 tisíc lidí. Ve stejném období, které končilo loňským 28. únorem, firma v ČR meziročně téměř zdvojnásobila zisk na 2,53 miliardy korun. Tržby řetězce klesly o dvě procenta na zhruba 44,56 miliardy Kč.

,