Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Státní podnik Lesy ČR dostal pokutu 40 tisíc za chybný výběr těžařů po Emmě

  • 3
Státní podnik Lesy České republiky postupoval nezákonně při výběru lesnických firem po letošní vichřici Emma. Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za to dostal pokutu 40 tisíc korun. Úřad vede v souvislosti s tím ještě šest správních řízení. Dají se tak očekávat i další sankce.

Pro státní podnik je to další z řady pochybení při zakázkách. Dosud je to nejvyšší pokuta, kterou firma za chybné zakázky na těžbu dřeva dostala.

Podnik na odstraňování škod po Emmě nevyhlásil řádné tendry, ale oslovil vždy několik společností. Podle  Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tak porušil zákon. Měl nechat dřevo vytěžit firmy, s nimiž měl podepsané dlouhodobé smlouvy.

Postup podniku při odstraňování škod po letošní vichřici kritizovaly i některé lesnické firmy. více čtěte zde

Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství (ČAPLH) tvrdí, že LČR přišly kvůli zvolenému systému zadávaní zakázek po Emmě nejméně o čtvrt miliardy korun.

Podle ministerstva zemědělství to ale není pravda. Asociace ale poukazuje na to, že vybraným firmám po Emmě státní lesy garantovaly za vytěžené dřevo podstatně nižší prodejní ceny, než jaké chtěly po vítězích loňských řádných dlouhodobých tendrů.