Škoda Octavia první generace. Model už se nevyrábí.

Škoda Octavia první generace. Model už se nevyrábí. | foto: MAFRA

Škodovka má nový prodejní rekord. Do září udala 560 tisíc aut, tržby jí stouply o 16 %

  • 18
Automobilka Škoda Auto si zapsala nový prodejní rekord. Od ledna do září prodala svým zákazníkům 568 990 vozů, téměř o 13 procent více než před rokem. Tržby firmy stouply přes 16 procent a provozní zisk přes šedesát. Automobilce vylepšil výsledky hlavně prodej jejích vozů v Číně.

Na čínském trhu se totiž prodalo za devět měsíců 134 470 aut, což je o 65 procent více než před rokem. Velký růst zaznamenala také Indie a Rusko, kde se prodeje zvedly více než o třetinu.

V Česku mladoboleslavská automobilka prodala téměř 44 tisíc vozů, tedy o 9,2 % více než ve srovnatelném období před rokem.

Tržby společnosti díky vyšším prodejům stouply přes 16 procent na 160 miliard Kč a provozní zisk se zlepšil o 64,4 % na osm miliard korun. Čistý zisk se navýšil více než dvojnásobně na 6 miliard Kč.

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland řekl, že firma počítá s růstem prodejů i zisků také v dalším období. "Výrazně přitom chceme přidat právě na globálních růstových trzích v Rusku, Indii a v Číně. Současně chceme posílit
svou dobrou pozici v Evropě," uvedl.