ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Krize už dopadá: čtvrtina českých firem propouští, pětina snižuje mzdy

  • 688
Pandemie covid-19 dolehla na tuzemské firmy. Přibližně čtvrtina z nich už přistoupila k propouštění a pětina osekala zaměstnancům mzdy, vyplývá z průzkumu personálně poradenské společnosti Randstad. Nejvíc se propouštělo v automobilovém průmyslu. Z hotelnictví a restaurací se lidé přesouvají do logistiky.

Z výsledků vyplývá, že české firmy kvůli úspoře nákladů propouštějí (26,7 procenta z nich), nařizují svým zaměstnancům dovolenou (22,5 procenta), snižují bonusy a variabilní složky mezd (19,2 procenta) či osekávají základní mzdu (10,6 procenta). Průzkum firma realizovala mezi prvním a 15. květnem mezi 650 respondenty.

Zdroj: průzkum Randstad

„Přijatá opatření se výrazně lišila podle jednotlivých sektorů. Firmy z IT nebo podnikových služeb fungovaly hladce i v době pandemie, subjekty z jiných oborů musely zcela zastavit svůj provoz a návrat k původnímu stavu se ani nyní nezdá pravděpodobný,“ říká ředitel společnosti Randstad Jacek Kowalak.

Na pracovním trhu proto dochází ke značným změnám. Více než polovinu lidí, kteří nyní nastupují do zaměstnání v oblasti logistiky, tvoří podle Kowalaka bývalí pracovníci hotelů, restaurací či maloobchodních provozoven.

K další vlně propouštění může podle něj dojít v souvislosti s ukončením vládních opatření, kterými chce stát podpořit ekonomiku. „Z dat je vidět, že naprostá většina výrobních firem se zatím snažila zaměstnance udržet a volila cestu překážek na straně zaměstnavatele a využití kurzarbeitu. Dá se tedy očekávat, že opatření v mnoha firmách budou trvat i nadále. Je ovšem otázka, co se stane po ukončení vládních podpor,” uvádí Kowalak.

Firmy ruší i stravenky

Zatím propouštěly hlavně firmy navázané na automobilový průmysl, tvrdí průzkum. V tomto sektoru také největší podíl firem přistoupil k nařízeným dovoleným. Bonusy a pohyblivé části mezd snižovaly nejčastěji výrobní firmy. „Kromě samotných mezd došlo v mnoha případech i k redukci nefinančních benefitů. Necelých 16 procent firem například zrušilo svým lidem stravenky či dotované jídlo, pět procent penzijní či životní pojištění,” dodává Kowalak.

Krize naopak “přála” nakupování na internetu. Firmy z oblasti elektronické komerce nejen že nemusely ve valné většině zavádět omezení, pandemie jim často přinesla nové obchodní příležitosti. Také IT a podnikové služby byly zasaženy pouze minimálně.

Dotklo se i vás propouštění nebo snižování mezd?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 4. června 2020. Anketa je uzavřena.

NE
NE 3331
ANO
ANO 2531

31. března 2020