Obchodní centrum Pogoria. Polsko

Obchodní centrum Pogoria. Polsko | foto: Colliers International

Polsko loni přitáhlo největší realitní obchod ve střední Evropě

  • 2
Polsko loni přilákalo největší realitní byznys na půdě střední a východní Evropy. Realitní fond MGPA koupil za 236 milionů eur (přes 6,1 miliardy korun) nemovitosti z portfolia developerské společnosti Mayland Real Estate. Částka je téměř dvojnásobkem největší loňské transakce na českém trhu.

V tiskové zprávě to dnes sdělila realitní poradenská společnost Colliers International.

Největší realitní transakcí loňského roku byl v Česku prodej kancelářské budovy City Tower v Praze na Pankráci. Developerská firma ECM Real Estate Investments ji prodala firmě Marpona, kterou kontroluje slovenská společnost Insfin. Hodnota transakce byla v přepočtu přibližně 3,4 miliardy korun. Deník E15 nedávno uvedl, že v obchodu se angažovala také investiční skupina J&T.

Polský obchod roku zahrnuje prodej dvou moderních obchodních center. Obchodní komplex Karolinka se nachází na okraji města Opole a nabízí celkem 70 tisíc metrů čtverečních maloobchodní plochy. Druhé obchodní centrum Pogoria se nachází v centru města Dabrowa Gornicza a celkově se v něm nachází 36 tisíc metrů maloobchodních prostor.

Obchodní centrum Karolinka. Polsko

"Maylandu se před prodejem obou center podařilo pronajmout více než 98 % maloobchodních ploch, mezi nejznámější nájemce patří např. Decathlon, H&M, New Yorker, Reserved aj. Také díky tomu bude Mayland Real Estate i nadále spravovat prodané nemovitosti," říká Neil Gregory-Eaves z realitně poradenské společnosti Colliers International, která při transakci zastupovala prodávajícího.

Mayland Real Estate nakupuje moderní nákupní centra ve střední a východní Evropě. V Polsku chce do roku 2012 otevřít dalších pět projektů, například v Krakowě, Gdyni, Wroclawi a Štětíně.

Celkový objem investic do komerčních nemovitostí v Česku za rok 2009 činil podle údajů konzultantské firmy King Sturge přibližně 537 milionů eur, tedy asi 14 miliard korun. Meziročně to byl propad o polovinu.

Poradenské firmy většinou očekávají, že letošní rok nebude pro investice do podnikatelských nemovitostí v Česku horší než rok 2009. Konzultantská společnost Jones Lang LaSalle dnes v tiskové zprávě uvedla, že objevovat se na trhu budou také takzvané nucené prodeje. Termín označuje obchody, ke kterým jsou jejich prodejci donuceni, aby splatili své dluhy.