Pokuta pro ČEZ platí, omezoval konkurenci

  • 2
Společnosti ČEZ se zřejmě nevyhne pokuta 7,5 milionů korun. Úřad pro hospodářskou soutěž zamítl odvolání firmy, kterým se ČEZ snažil zvrátit rozhodnutí ze začátku roku 2003. Podle něj energetická společnost omezila konkurenci.

ČEZ uzavřel se svými odběrateli celkem sedm smluv, která obsahují ujednání o zákazu zpětného exportu elektřiny z České republiky. To je ale podle úřadu nepřípustné omezení hospodářské soutěže.

Ujednání v podstatě znamenají, že výrobek jednou vyvezený na území cizího státu, není možné zpětně exportovat do Česka.

U elektřiny se ale těžko určuje konkrétní výrobní zdroj. Podle předsedy úřadu Josefa Bednáře to pak v podstatě znamená absolutní teritoriální ochranu společnosti ČEZ na tuzemském trhu.

Od 1. ledna 2006 by si totiž i maloodběratelé měli vybírat dodavatele elektrické energie. Zákaz, který ČEZ protlačil do smluv, ale ze soutěže vylučuje zahraniční producenty energie.

To by poškodilo jak konkurenci, tak odběratele, zejména v příhraničních oblastech. Tam by mohla být elektřina ze zahraničí nejvíc žádaná kvůli snadné dostupnosti. Odběratelé by toho ale nemohli využít.

"V daném případě se jedná o velmi závažné porušení soutěžních pravidel," zdůraznil Bednář.

Společnost ČEZ by měla pokutu zaplatit do konce března. Podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže ale ČEZ využije svého práva a podá návrh na přezkoumání tohoto rozhodnutí k soudu.

Kříž totiž tvrdí, že problematická ujednání měla zabránit fiktivním dovozům elektřiny. Firma měla totiž podezření, že elektřina ne vždy překročí hranice, ale končí u obchodníků v Česku.

Ceny  na export jsou totiž snížené o přeshraniční poplatky. Domácí obchodníci tedy na takové elektřině mohli dobře vydělat, když ušetřili na transakčních nákladech. Dodatek o zpětném exportu měl takovým praktikám zabránit.

"Pokud by exportér řádně zaplatil všechny přeshraniční poplatky, dostal by elektřinu na zahraniční trh zhruba za stejnou cenu, za jakou nabízíme stejný produkt v Česku. A pokud by byla řádně vyvezená elektřina dovezena zpět do České republiky, nelze proti tomu nic namítat," doplnil Kříž.

,
Témata: ČEZ