Jeden z obchodních domů sítě Karstadt

Jeden z obchodních domů sítě Karstadt | foto: Profimedia.cz

Miliardář Berggruen převezme německý řetězec Karstadt

  • 0
Investiční společnost Berggruen Holdings, jenž patří miliardáři Nicolasovi Berggruenovi, vyhrála boj o německý řetězec Karstadt. V pondělí s ním podepsala dohodu o převzetí firmy, kterou vlastní zkrachovalý Arcandor. Cenu obchodu nezveřejnila. Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Karstadt, který spolu se zásilkovým obchodem Quelle patří do padlého impéria Arcandor, se dlouho potýkal s finančními problémy a hrozila mu likvidace. Ta by nyní mohla být zažehnána.

"Berggruenova nabídka byla schválena významnou většinou," řekl agentuře Bloomberg konkurzní správce Arcandoru Klaus Hubert Görg. Finanční podmínky dohody neuvedl.

Developerská společnost Highstreet, která v Karstadtu vlastní asi dvě třetiny obchodních prostor a snažila se řetězec také získat, ale Berggruena varovala, že firmě stále hrozí zánik, pokud nový vlastník nedodrží všechny stanovené podmínky, například jasná pravidla, za kterých se budou obchodní prostory dál pronajímat.

Miliardář si musí získat sympatie rivala

K podmínkám, které jsou s prodejem řetězce Karstadt spojeny, patří i schválení transakce antimonopolním úřadem. K tomu se Berggruen musí dohodnout se zástupci Highstreet, že přistoupí na jejich podmínky ohledně zmíněného pronájmu prostor.

Karstadt se pokoušela získat také společnost Triton. "Požádali jsme o spolupráci všechny zúčastněné strany, aby se nám podařilo Karstadt znovu rozjet," řekl Bloombergu Berggruen, který se s majetkem 1,8 miliardy dolarů (39 miliard Kč) umístil na 397. místě žebříčku nejbohatších lidí světa sestavovaného magazínem Forbes.

Ačkoliv cena zveřejněna nebyla, analytik finančního ústavu Commerzbank Jürgen Elfers agentuře Reuters řekl, že Berggruenova nabídka obsahovala kupní cenu zhruba 70 milionů eur (asi 1,8 miliardy Kč) a příslib, že v příštích třech letech do podniku investuje dalších asi 240 milionů eur (kolem 6,2 miliardy Kč).