Majitel Mattoni Antonio Pasquale

Majitel Mattoni Antonio Pasquale | foto: Martin Stolař, MF DNES

Mattoni získala Poděbradku

Karlovarské minerální vody, největší hráč na trhu s minerálkami, získaly do svého majetku zpět Poděbradku. "Už máme 51 procent Poděbradky," uvedl v rozhovoru pro MF DNES majitel Mattoni, italský podnikatel Antonio Pasquale.

Stalo se tak ani ne tři měsíce poté, co antimonopolní úřad změnil svůj odmítavý názor na již jednou uskutečněnou fúzi obou minerálek a posvětil ji.

Pasquale potvrdil, že většinový podíl Poděbradky získal zpět zhruba za 142 milionů korun. To je stejná cena, za jakou jej v roce 2004 prodal rakouské firmě Raiffeisen Investment. Peníze tam byly celou dobu drženy na vázaném účtu.

Mattoni měla s Raiffeisen dohodu, že až do konce března roku 2007 může Poděbradku koupit zpět za stejnou cenu, a měla na ni předkupní právo. Karlovarské minerální vody Poděbradku získaly už v roce 2002, ale antimonopolní úřad pod vedením Josefa Bednáře spojení neschválil. Mattoni tak nejprve v roce 2003 prodala 49procentní podíl v Poděbradce Jaroslavu Pečenkovi a po uložené pokutě od úřadu zbytek rakouské firmě.

Pečenka je stále společníkem a předsedou představenstva Poděbradky a k tomu, jestli i on svůj podíl prodá, se včera nechtěl vyjádřit.

"Když bude chtít prodat, koupíme ho. Když bude chtít zůstat, tak je to společník, kterého rádi vítáme, žádné problémy nám to dělat nebude," říká Pasquale. K jednání podle něj zatím nedošlo.

První schůzi představenstva, kde už bude hrát roli i Mattonni, má Poděbradka tento týden. „Vymění se v něm lidé, kteří byli za Raiffeisen. Ti půjdou pryč. A do představenstva se přidají další dva členové,“ říká Pasquale s tím, že mezi nováčky ve vedení bude jeho syn Allesandro a ještě jeden externí spolupracovník.

Vodní obr Mattoni
Získáním Poděbradky Antonio Pasquale opět posiluje své postavení na českém trhu s balenými vodami. Těch se za rok jen v obchodech prodá zhruba za šest miliard korun. Do říše italské rodiny patří kromě Mattoni značky Dobrá voda, Magnesia, Aquila, třetinu vlastní i v Hanácké kyselce. V minerálkách kontroluje už dnes zhruba 80 procent trhu.

S Poděbradkou, která má tržby zhruba miliardu korun, bude Pasquale silnější hlavně v ochucených vodách. Rozrůstající se Mattoni říše vadí ostatním konkurentům. Na trhu s minerálkami je to především společnost Alphaduct s minerálkou Korunní. "Jsme proti spojení a zvážíme všechny právní kroky, jak toto rozhodnutí zvrátit," říká Vladimír Komár, většinový majitel Korunní.

Zatím podle něj stále čekají na oficiální stanovisko antimonopolního úřadu. O Poděbradku měli sami zájem, nabídku poslali, ale odpovědi se nedočkali. Podle Komára lze s posílením Mattoni očekávat i tlak na růst ceny na pultech. Mattonka bude mít totiž větší sílu při jednání s velkými zahraničními obchodníky. "S představiteli řetězců není vůbec jednoduché jednat. Větší moc mají oni," říká na to Pasquale.