Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Reuters

Lufthansa do března prodělala 12 miliard korun, také kvůli stávce

  • 2
Největší letecký dopravce v Evropě Lufthansa prohloubil oproti loňsku čtvrtletní ztrátu o téměř 17 procent na 459 milionů eur. Od ledna do března tedy aerolinky v přepočtu prodělaly 12 miliard korun. Hlavními důvody jsou náklady na restrukturalizaci, na špatném výsledku se však podílela i březnová stávka.

Tržby zůstaly bez výraznějších změn na 6,6 miliardy eur.

Hospodářský výsledek byl zasažen odpisy majetku a jednorázovými náklady souvisejícími s úsporným programem. Negativní dopad měly rovněž vysoké náklady na pohonné hmoty a březnová stávka pozemního personálu.

Provozní ztráta zůstala v prvním čtvrtletí beze změny na 359 milionech eur, ačkoli analytici očekávali její pokles na zhruba 300 milionů eur. Firma nicméně potvrdila, že v celém letošním roce počítá s nárůstem provozního zisku i tržeb.

Lufthansa se ve středu dohodla s odborovým svazem Verdi na nové kolektivní smlouvě pro pozemní pracovníky, která řeší zvyšování mezd a poskytuje záruku zhruba 33 tisíc pracovních míst. Dohoda, kterou by odboráři měli schválit do 14. května, odvrátila hrozbu dalších stávek.