Ložiska z Olomouce vyrážejí do Evropy

Tovární haly americké společnosti Torrington v Olomouci se otevřely. V závodě za dvacet milionů dolarů (670 milionů korun) bude čtyři sta lidí vyrábět ložiska pro automobilový průmysl. Torrington patří do nadnárodního koncernu Ingersoll-Rand (IR) a olomoucký podnik není jedinou aktivitou holdingu v České republice.

"Investice v Olomouci by se nám měla do tří let vrátit a potom budeme moci dál expandovat. Skupina IR má připravené další dva projekty pro Českou republiku a má své plány i v Polsku, Rusku a dalších zemích," řekl ČTK generální ředitel společnosti Torrington Česká republika Milan Tomáš.

Stavba továrny začala předloni v zimě. "Společnost Torrington preferovala od začátku Moravu, a proto jsme připravili nabídku celkem osmi moravských lokalit. Olomouc byla vyhodnocena jako nejvhodnější z hlediska dopravního napojení a dostupnosti kvalifikované pracovní síly," vyjádřil se tehdy k investici Tomáš Vohralík z vládní agentury CzechInvest.

Milan Tomáš připomněl, že skupina IR dokončuje také stavbu nového závodu na výrobu kompresorů v Uničově na Olomoucku, do kterého zatím vložila 837 milionů korun a uvažuje se o jeho dalším rozšíření zhruba za půl miliardy korun.

"Ve Spojených státech máme na trhu zhruba sedmdesátiprocentní podíl, v západní Evropě držíme 15 až 17 procent trhu a ve střední a východní Evropě byl náš podíl prakticky nulový. To byl důvod, proč se vedení americké firmy rozhodlo pro expanzi na toto území a pilotním projektem je právě olomoucký závod," uvedl Tomáš.

Drtivá většina ložisek z Olomouce poputuje do západní Evropy. V prvním roce by měl obrat firmy dosáhnout miliardy korun, v dalších letech má růst o deset procent ročně.

"Pokud nám nebudou stačit výrobní kapacity, budeme situaci řešit buď pomocí akvizice jiného výrobce, anebo výstavbou nového závodu," plánuje Tomáš.

Koncern IR už v České republice vstoupil do společnosti Superstav v Dobříši a patří mu také podnik Thermo King v Kolíně. Celosvětově zaměstnává padesát tisíc lidí a dosahuje ročního obratu kolem deseti miliard dolarů.

Otevření továrny na výrobu automobilových ložisek Torrington v Olomouci (14. května 2002).

,