KPMG kryla zisky, které mohly americkému státu vynést 2,5 miliardy dolarů na daních

KPMG kryla zisky, které mohly americkému státu vynést 2,5 miliardy dolarů na daních | foto: Profimedia.cz

KPMG pomáhala s obřím daňovým únikem v USA

  • 17
Manhattanský soud se v současnosti zabývá kolosálním daňovým únikem. Obžalovaných je celkem devatenáct, svědků nepočítaně. Mají ale jednoho společného jmenovatele - renomovanou poradenskou společnost KPMG.

Pracovníci a partneři konzultantské společnosti KPMG, která působí i v Česku, se celkem podíleli na daňovém úniku v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 62 miliard korun), píše agentura AP.

Podle serveru New York Times se přípravy podvodů zúčastnili i manažeři z vrcholového vedení - vedoucí právního oddělení, viceprezident, zástupce ředitele a finanční ředitel KPMG.

Zaměstnanci KPMG totiž pomáhali svým zákazníkům padělat dokumenty, zakládat fiktivní firmy a  vyhýbat se tak placení daní.

"Vím, že ty ztráty, které firmy vykázaly, se na formulářích neměly objevit," přiznal se jeden z obžalovaných David Rivkin. "Vědomě jsem podepsal lživé posudky," dodal dvaačtyřicetiletý Rivkin.

Rivkin, který pracoval na poměrně nízké pozici, dále vypověděl, že mezi lety 1999 a 2004 falšoval dokumenty a zakrýval skutečné zisky, které tak chránil od zdanění.

Rivkin se zatím jako jediný přiznal a podepsal dohodu o spolupráci s vyšetřovateli. Má tak naději na nižší trest.

"Pan Rivkin byl v pozici, ze které dobře viděl na vnitřní procesy, takže to, že bude spolupracovat, je pro vyšetřovatele dobrá zpráva," citují odborníka na daně a právo Williama B. Mateju New York Times.

Společnost KPMG působí ve 144 zemích světa, poskytuje daňové poradenství a provádí audity.