Komise si posvítí na finanční analytiky

  • 3
Komise pro cenné papíry se rozhodla přísněji sledovat veřejná doporučení, která dávají analytici tuzemských brokerských firem ohledně investic do akcií. Její krok zřejmě souvisí s nedávnými událostmi na americkém kapitálovém trhu, kterým otřásla aféra firmy Merrill Lynch, týkající se konfliktu zájmů a vydávání zavádějících doporučení investorům.

Doporučení, jak naložit s určitým titulem, zda koupit, podržet, či prodat, chce komise porovnávat s tím jak se kurz akcie skutečně vyvíjí. Komise chce odhalovat zavádějící doporučení či případy, kdy by doporučení mohlo manipulovat s kurzem akcie takovým směrem, na němž by vydělala firma, kde analytik pracuje.

"Je zde možný konflikt zájmů u osob, které nejsou nezávislými analytiky, ale zaměstnanci obchodníků s cennými papíry. Budeme sledovat, jak se jejich předpovědi naplňují," řekl šéf prezidia KCP František Jakub.

Při podezření by pak komise kontrolovala brokery a zjišťovala, zda doporučení svých analytiků nezneužívají k vlastním ziskům. Lidé z firem, na které bude přísnější dozor směřovat, nápad vítají, ale vesměs si myslí, že to není priorita, na kterou by se KCP měla zaměřit.

"Neuškodí, když to bude dělat, ale není to tak důležité. Trh je malý a přečíst chování hráčů na něm není tak složité. Horší je něco prokázat. Může to být ale přínosné pro kulturu na trhu," soudí Ondřej Schneider z Patria Finance.

"Je skvělé, že si komise bere příklad z USA. Ale podstatnější problémy českého kapitálového trhu jsou jinde," přidává se Jan Sýkora z Wood Company.