Ředitel Komerční banky Henri Bonnet.

Ředitel Komerční banky Henri Bonnet. | foto: Komerční banka

Komerční banka letos vydělává o pětinu víc

  • 4
Komerční banka, která v Česku poskytuje své služby 2,7 milionu klientům, zvedla od ledna do září svůj zisk o 18 procent na téměř 10 miliard korun. Snížila také výdaje na krytí rizik. Pozitivní výsledky banky tak mírně překonaly očekávání analytiků.

V samotném třetím čtvrtletí se čistý zisk banky proti předchozímu kvartálu zvýšil hlavně díky oživujícímu zájmu podniků o úvěry přes 6 procent na 3,5 miliardy korun.

Náklady na rizika klesly. Podnikům se daří lépe, lidem zatím příliš ne

Zlepšující se ekonomice přičítá banka také to, že jí poklesl objem prostředků vydávaných na rezervy a na krytí rizik ze špatných úvěrů téměř o 40 procent na 2,4 miliardy Kč.

"Patrné je zlepšení situace v podnikovém segmentu, podpořené obnovením exportní dynamiky a průmyslové výroby. U úvěrů občanům je zlepšování rizikového profilu stále křehké," píše banka v tiskové zprávě.

Nižší výdaje na krytí rizik hodnotí pozitivně i analytik společnosti Atlantik finanční trhy. "Opravné položky jsou největším překvapením zveřejněných výsledků. Výrazně klesají již čtvrté čtvrtletí v řadě," říká Milan Lávička.

Celkově podle něj klesl podíl nesplácených úvěrů v portfoliu banky na 6,5 procenta (ze 6,6 % ve 2. čtvrtletí) a vývoj nesplácených úvěrů je tak podle něj doposud výrazně lepší než očekával trh.

Vklady i úvěry rostly

Banka půjčila svým klientům za posledních devět měsíců téměř o dvě procenta více peněz než před rokem. Částka na úvěry tak stoupla na 389 miliard korun. lidem banka půjčila o více než osm procent peněz více a objem úvěrů poskytnutých stavební spořitelnou Modrá pyramida stoupl zhruba o 11 procent na téměř 50 miliard Kč.

Vedle úvěrů stouply bance mírně také vklady, a to na 535,3 miliardy Kč.

"Z období recese vystupuje Komerční banka zdravá, dobře vybavená kapitálem a likviditou. Možné ochlazení růstu očekávané v dalším období však současně stále vyžaduje obezřetnost v oblasti řízení rizik," upozorňuje generální ředitel společnosti Henri Bonnet.

Matce Komerční banky, francouzské bankovní skupině Société Générale, ve třetím čtvrtletí stoupl čistý zisk zhruba na dvojnásobek. Dosáhl 896 milionů eur (téměř 22 miliard korun).