Unipetrol, rafinérie, logo

Unipetrol, rafinérie, logo | foto: Profimedia.cz

Komárkova KKCG drží 6,5 procenta v Unipetrolu

  • 3
Holding KKCG Investments, patřící do finanční skupiny KKCG, kontroluje od dnešního dne 6,5procentní podíl v Unipetrolu. Je tak jeho největším minoritním akcionářem. Přesnou výši transakce ani bližší podrobnosti nechtěla firma komentovat.

V pondělí byly vypořádány kupní smlouvy, které firma uzavřela před čtrnácti dny s několika subjekty. Tehdy firma oznámila, že koupila více než pětiprocentní podíl v rafinerii. (více zde) Celkový podíl nakonec činí šest a půl procenta.

"Jedná se o slibnou a zajímavou portfoliovou investici. Transakce byla v řádech miliard korun," řekl iDNES.cz tiskový mluvčí KKCG Investments Dan Plovajko.

Skupina KKCG spravuje majetek převyšující padesát miliard korun a zaměstnává přes šest a půl tisíce pracovníků. Investuje v oblasti ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic.

Drží podíly ve více než dvaceti českých a zahraničních společnostech, mezi které patří Moravské naftové doly, SPP Bohemia, Cestovní kancelář Fischer, ŽDB Group nebo vydavatelství Stanford s tituly Profit a Czech Business Weekly.

Kromě Česka působí skupina i v USA, Kanadě, Pákistánu, Británii, Nizozemsku, Německu, Rumunsku, Rusku, na Ukrajině, v severní Africe, na Středním východě v Jemenu.

Skupinu Unipetrol vlastní polský chemický koncern PKN Orlen, skupina zaměstnává asi šest tisíc lidí. Loni Unipetrol vydělal 1,62 miliardy korun.

Unipetrol se chce dlouhodobě zaměřovat na rafinerie, petrochemii a síť čerpacích stanic, a proto se začal zbavovat provozů působících v jiných oblastech. Vedle Kaučuku patří mezi nejvýznamnější společnosti skupiny.

Co patří Unipetrolu

Nejvýznamnější firmy

Česká rafinérská (společný podnik s nadnárodními společnostmi AgipPetroli, Conoco a Shell) 
Paramo - tyto dvě společnosti jsou největšími českými výrobci motorových paliv, asfaltů, olejů a ostatních produktů souvisejících s rafinerským zpracováním ropy
Chemopetrol - zabývá se především petrochemickými produkty a výrobou plastů
Benzina - největší síť čerpacích stanic v České republice
Unipetrol Trade - obchodní společnost s pobočkami v Evropě
Unipetrol Rafinérie - největší česká společnost nakupující ropu a prodávající ropné produkty


Skupině patřila do loňského roku také firma Spolana. Tu holding prodal polské společnosti Anwil ze skupiny PKN.

,