Moderní vrtná souprava patřící společnosti MND Karla Komárka.

Moderní vrtná souprava patřící společnosti MND Karla Komárka. | foto: KKCG

Komárek pronajal Gazpromu zásobník plynu za 7,5 miliardy Kč

  • 13
Moravské naftové doly, které patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka, pronajaly Gazpromu zásobník plynu v Dambořicích na Hodonínsku. Ruský státní podnik získá za 290 milionů eur, v přepočtu 7,5 miliardy korun, 90 procent kapacity zásobníku na 15 let. Právě budovaný sklad má fungovat od roku 2016.

Píší to Hospodářské noviny s tím, že z ložiska, které se v zásobník teprve promění, si navíc může Komárkova firma ještě letos vytěžit zbývající plyn za další 3,2 miliardy korun.

MND

Skupina MND je největší českou firmou, která se zaměřuje na průzkum a těžbu ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činnost a na skladování a obchodování se zemním plynem.

Kromě ČR působí také v dalších evropských státech, v regionu Středního a Blízkého východu a v zemích bývalého Sovětského svazu. Těžbu provádí v ČR a v Gruzii.

Smlouvu na stavbu zásobníku, který bude s kapacitou 448 milionů metrů krychlových jedním z největších v Česku, uzavřely MND v březnu s Gazprom Germania. Firmy rovným dílem společně investují přes 2,5 miliardy korun (více zde).

Nyní se s Gazpromem doly dohodly také na pronájmu. "Je to další krok v naší spolupráci s jedním z největších světových hráčů v oblasti těžby a obchodu se zemním plynem," řekl listu investiční ředitel MND Miroslav Jestřabík. Bližší informace k pronájmu ale sdělit nechtěl.

Aby mohla firma MND uzavřít smlouvu na dlouhodobý pronájem, a navíc bez veřejné soutěže, musela nejprve požádat o výjimku. Dostala ji až po několikaletém sporu s Evropskou komisí. Podle deníku zatím nikdo jiný v Evropské unii takovou výjimku nedostal.

,