Místo předsedy dozorčí rady zatím zůstává volné, kontrolní orgán o něm zatím nejednal. Ilustrační foto.

Místo předsedy dozorčí rady zatím zůstává volné, kontrolní orgán o něm zatím nejednal. Ilustrační foto. | foto: iDNES.cz

Janota a Říman dohlédnou na ČEZ

  • 12
Bývalí ministr financí Eduard Janota a Martin Říman z ODS se ve čtvrtek stali novými členy dozorčí rady polostátní firmy ČEZ. Rada má v současné době jedenáct členů, jedno místo zůstalo neobsazené.

O předsedovi dozorčí rady se dnes podle mluvčího firmy Ladislava Kříže nejednalo a bude to zřejmě na programu příštího setkání v druhé polovině září. Členství Římana a Janoty v dozorčí radě ČEZ nabývá účinnosti od pátku.

Na své funkce v dozorčí radě v červenci rezignovali Martin Kocourek a Ivan Fuksa kvůli jejich jmenování na ministerské posty v nové vládě. Kocourek se stal ministrem průmyslu a obchodu a Fuksa šéfem resortu zemědělství.

Nižší ceny elektřiny srazí zisk

Stát ve společnosti ČEZ drží zhruba 70 procent. Za loňský rok inkasoval z rekordního zisku dosahujícího téměř 52 miliard dividendu skoro 20 miliard korun. Letos předpokládá ČEZ kvůli nižším cenám elektřiny zisk kolem 47 miliard.

Martin Říman byl ministrem průmyslu a obchodu v Topolánkově vládě. V 90. letech působil jako ministr a dopravy a spojů ČR. Od roku 1991 je členem ODS a nyní šéfuje premiérovým poradcům.

Janota vedl přes rok resort financí v úřednické vládě Jana Fischera. Od roku 1992 vykonával Janota funkci ředitele odboru státního rozpočtu ministerstva financí. Mezi lety 2001 až 2006 byl prvním náměstkem ministra financí.