Podle šéfa firmy Dalibora Dědka souvisí propouštění s finanční krizí jen okrajově. Ilustrační foto

Podle šéfa firmy Dalibora Dědka souvisí propouštění s finanční krizí jen okrajově. Ilustrační foto

Jablotron propustí 40 lidí, omezuje část výroby v Jablonci

  • 4
Největší tuzemský výrobce zabezpečovací elektroniky - jablonecký Jablotron - začal propouštět. Podle jeho majitele Dalibora Dědka bude muset odejít čtyřicet lidí z celkem 140 zaměstnanců firmy JabloPCB, která náleží do holdingu Jablotron.

Ta dělá hlavně menší série takzvaných desek plošných spojů, které se používají v dalších elektronických výrobcích Jablontronu.

"Nemůžeme u nás vyrábět zboží s menší přidanou hodnotou, protože je to příliš drahé," uvedl s odkazem na mzdy dělníků pro MF DNES Dědek, jenž si nechává většinu svých produktů jinak montovat v Číně.

Podle něj propouštění souvisí s probíhající finanční krizí jen okrajově.

"Snad jen kvůli silné koruně, která nám zvyšuje náklady," dodává Dědek. Podle něj dostanou všichni odcházející zaměstnanci řádné odstupné.

Jablotron letos změnil své firemní uspořádání na holding, který se kromě mateřské firmy skládá ze společností: Jablotron Alarms (zabezpečovací technika), JabloCom (výroba velkých mobilních telefonů), JabloPCB (malosériová výroba elektroniky v ČR), Jablotron Taipei (firma organizující výrobu v Číně) a Jablotron Slovakia (obchod pro Slovensko).

Při té příležitosti byla jen samotná firma Jablotron Alarms oceněna na 1,5 miliardy korun. Loni Jablotron vydělal 138 milionů korun čistého.