Akcie rostou,  investoři věří v příznivý vývoj ekonomiky.

Akcie rostou, investoři věří v příznivý vývoj ekonomiky. | foto: Profimedia.cz

Index Dow Jones prolomil hranici 12 tisíc bodů

  • 5
Index newyorské burzy Dow Jones pokořil další milník. Krátce po zahájení středečních obchodů vystoupal poprvé v historii nad úroveň 12 tisíc bodů. Index zobrazuje, jak se vyvíjí ceny třiceti nejprestižnějších akcií americké burzy.

Podle agentury AP investoři věří v příznivý vývoj ekonomiky a vyšší zisky firem.

Ekonomové ale poukazují na to, že překročení dvanáctitisícové hranice je spíše symbolickým okamžikem. Složení indexu se totiž průběžně mění a je tedy obtížné srovnávat například dnešní úroveň Dow Jonesu s indexem například z období internetové horečky na přelomu tisíciletí.

Dow Jones potřeboval zhruba sedm let na to, aby se vyšplhal od mety 11 000 bodů až ke dvanácti tisícům. Může za to splasknutí internetové bubliny, ekonomická recese i útlum způsobený teroristickými útoky ze září 2001.

Toto rozvážné tempo kontrastuje s tryskem, jaký index nasadil na jaře 1999 za časů internetového boomu. Tehdy potřeboval na přesun od 10 000 k 11 000 bodů pouhých 24 obchodních dní, připomíná AP.

Dow Jones se skládá z těch nejprestižnějších akciových titulů, jako jsou v současnosti například IBM, Microsoft či Wal-Mart. V říjnu strmě vystoupal zhruba o 350 bodů, především poté, co ceny ropy klesly pod úroveň 60 dolarů za barel.