ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Banka HSBC se vrátila k původnímu plánu. Propustí desítky tisíc lidí

  • 1
Největší evropská banka HSBC se vrátila k plánu zrušit 35 000 pracovních míst, který odložila po vypuknutí koronavirové krize. Vyplývá to z interního dokumentu, který je určen 235 000 zaměstnancům banky. Mluvčí firmy obsah dokumentu potvrdila.

Propouštění zaměstnanců banka plánuje ve střednědobém horizontu. Nadále  se také zdrží nabírání téměř veškerého externího personálu, píše v dokumentu generální ředitel Noel Quinn. „Rušení pracovních míst jsme nemohli posouvat do nekonečna. Otázka vždy zněla kdy, ne jestli,“ napsal Quinn.

Evropa se zbavuje pracovníků bank, o místo přijde více než 40 tisíc lidí

V březnu, kdy se pandemie začala šířit, banka uvedla, že by bylo chybou propouštět za tak výjimečných okolností. Teď se ale k plánu vrací, neboť jí klesá zisk a výhled ekonomiky je nejistý.

Akcie HSBC od začátku března odepsaly zhruba 27 procent a banka se rozhodla, že si v prvním čtvrtletí kvůli pandemii dá stranou tři miliardy dolarů (70,5 miliardy Kč) jako rezervu na nesplácené úvěry.

Pracovní pozice v bankovnictví na jobDNES.cz

Už v plánu restrukturalizace, který oznámila v únoru, počítala HSBC se sloučením privátního bankovnictví a sekce správy majetku, s omezením podnikání na evropských akciových trzích a se zeštíhlením své maloobchodní sítě ve Spojených státech.

„Skutečností je, že opatření a změny, které jsme ohlásili v únoru, jsou dnes ještě nezbytnější,“ uvedl Quinn. Banka už dříve oznámila, že zisk před zdaněním jí v prvním čtvrtletí klesl o 48 procent na 3,21 miliardy dolarů (75,5 miliard Kč).

,