- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Už se těšíme na tu novou českou soběstačnost ve výrobě potravin jako byla za komunistů....pardon nedostatkové pomeranče a banány si vyrobit neuměli.Nicméně ceny byly určeny tak, že si je mohl koupit i důchodce a nespletl se s kvalitou. Naopak. A také byly normy. A soudruh ředitel Masokombinátu kdyby šidil?
Tak šel obratem do basu i s rudou knížkou v kapse. Nebojte, to se dnes nemůže stát.
Ochutnal jsem v Globusu laciný sýr, co si přede mnou koupila jedna stařenka a hned ochutnal. Fuj, mohl jsem z toho mít smrt. Asi žiju za možem moc dlouho. (35 let)
Ale dobře mi tak. Člověk si má vyzkoušet všechno.
Bývali jsme nejen soběstační ve výrobě jak vepřového, tak hovězího masa, zásoby másla byly takové, že cena ny jeho skladování převyšovala cenu másla, vyváželi jsme nejen maso, ale i mladá zvířata k dalšímu chovu. Vstupem do EU jsme se stali na půl závislými na dovozu těchto komodit díky nesmyslným dotacím EU pro zemědělce západních států, zejména Francie, které jsou pro západní zemědělce výhodnější než pro naše.
Sobestacni?? Co je to za hloupost? Proč tedy byla prázdná řeznictví? Kuřata byla tak drahá, že si je rodina mohla dovolit pouze když měl někdo narozeniny... na čerstvou zeleninu se staly fronty. Vajicka byla občas na příděl, dvě na osobu. Máslo stalo na dnešní peníze stovku. Telecí jsem v životě neviděl, protože telata šla všechna na vyvoz a to málo co šlo na nás trh byla těžká podpultovka...a tak by šlo pokracovat
...Vzhledem k omezené nabídce a vyšší poptávce, bychom museli zdražit, a to si nepřejeme...
Lhář, že mu není rovno. Léta čtu, jak máme nižší kvalitu potravin oproti Západu a najednou, když bychom měli mít více českých potravin, začínají obchodníci ječet jak Viktorka u splavu, že naše potraviny budou horší, než ty z dovozu. Tak hergot jak to je? Chápu, že banány musíme (no, musíme) dovážet. Ale co si mám myslet o pytlíku buráků, kde nápis hlásá: Vyrobeno v ČR. Mimochodem, oblíbený Hermelín je už jeden z nejdražších sýrů a o Madetě ani nemluvě. Někde je něco špatně, ale co?
Dočetl jsem po nesmysl "...zmizely by z naší nabídky některé sýry, nápoje, káva, čokoláda..." abych věděl, že se nejedná o objektivní hodnocení navrhovaného zákona. Ten nemůže přece nařizovat, abychom pěstovali kávové a kakaové boby, stejně jako exotické ovoce a zakazovat regionální speciality jako sýry atd.
Zmizelo by to. Protože stačí producent z ČR a automaticky by musel mít 85% i když není absolutně schopen to pokrýt. Třeba lososa tu někdo už chová, takže dovozový z pultu pryč. Je to malá domů jednak pro Agrofert a pak pro různé vykuky, kteří právě tohle budou zkoušet, pěstovat tu nebo vyrábět něco "exotického". Protože to pak obchody budou muset povinně brát nebo nemít vůbec.
proč pořád někdo řeší malou Evropu uprostřed celého světa. Je snad úplně jedno, zda kuře vyroste v "mučírnách" v Polsku, tam ho zabijí a v lodnách odvezou do Vodňan, kde ho naporcují a zabalí do krabiček. Svět se stává globálním a ten, kdo chce prosperovat, tak se musí do celého celosvětového systému zařadit. A co se týče cen, tak se u řetězců celoevropských promítá spotřeba obyvatel a protože jsme mrňavá zemička s cca 10.500 mil. obyvatel a spotřeba daleko menší než např. v Německu či Francii, tak jsou ceny vyšší..To samé platí u textilu a elektroniky.
A já myslel, že v evropě je jeden trh a ne 27 trhu.
Teď rozdýchávám LIDL. Sýr, co kupuji v Praze je CZ. Mimo Prahu PL. To samé balení, jak jinak při noname potravinách LIDLu? Politika LIDLu. Obal LIDLu a co je uvnitř je věcí LIDLu.
Zákon na české potraviny bych zavedl , ne že ne. Stejně nebude moc přísný, protože EU a nepřípustná diskriminace. Ale poslouchat, že plno českých potravin stejně není českých... A naopak, ty největší šunty se honosí tituly "česká cena" či "česká kvalita". Jako, nechci být obelháván a chci volbu - možnost kupovat české potraviny.
Těším se na české banany, pomeranče, ananasy, kiwi, manga atd. A na celoroční výběr jablek a hrušek.
Pane jednateli, vy v jeden den na 5 hodin zdražíte zboží na dvojnásobek ceny, abyste to další týden prodávali z 42% slevou. Prostě podvádíte zákazníky stejně, a je jedno, zda máte 15 provozoven nebo 200 jako třeba Kaufland..
A o jaké zboží se konkrétně jednalo. A kdy? A nebo jedna paní povídala...?
"Je pro nás důležité mít širokou nabídku, ale na druhou stranu nemůžeme svým dodavatelům z řad výrobců určovat, z jakých surovin budou vyrábět."
Ale no tak, kdo jiný má tlačit na dodavatele, než jeho odběratel? S nákupní cenou se hýbat dá, ale s kvalitou ne?
Nemluví o kvalitě, ale o původu surovin. O tom taky celý článek je.
A jak mi vysvětlíte, že Vietnamec ve večerce má mléko neustále celý rok za 14 korun. To mi chcete tvrdit, že ta normální standardní běžná tržní cena mléka je skutečně 23,90 a že 12,90 je super akční sleva v hypermarketu, který kupuje o dost levněji, než ten Vietnamec? Není náhodou ta normální cena 12,90 v hypermarketu a 14 korun ve večerce?
Některé produkty nechávají být a cena se roky nehne a u některých se to každý týden přelepuje nahoru/dolu. Chudák paní to tam pořád přelepuje, člověk má pocit, že trh s margaríny je turbulentní jak bouře na Jupiteru, když je to jeden den za 29, druhý den za 55 a za týden zas 30. Že je to furt baví...
Normální cena je ta, za kterou se prodává.