Nejvyšší šéf automobilky Ferrari Luca di Montezemolo oznamuje 8. května 2013 v

Nejvyšší šéf automobilky Ferrari Luca di Montezemolo oznamuje 8. května 2013 v Maranellu, že automobilka letos vyrobí maximálně sedm tisíc vozů. | foto: AP

Ferrari hlásí rekordní výsledky, schválně omezí výrobu

  • 43
Italský výrobce sportovních automobilů Ferrari vydělal za první čtvrtletí rekordních 54,7 milionů eur, v přepočtu 1,4 miliardy korun. Firma chce letos snížit výrobu, aby zachovala exkluzivitu svých vozů.

Zatímco šéfové evropských automobilek bojují o udržení výroby, která jim většinou klesá, výrobce supersportovních vozů Ferrari chce letos snížit produkci dobrovolně. Na tiskové konferenci v domácím Maranellu to uvedl nejvyšší šéf automobilky Luca di Montezemolo. Důvodem je podle něj udržení exkluzivity vozů a udržení cen ojetých ferrari, které by přílišnou masovostí některých modelů mohly začít klesat.

"Spousta lidí mě přesvědčuje, že naše konkurence zaujme větší část trhu, ale já toto rozhodnutí přijal. S ferrari si kupujete sen a ten se vám musí splnit," uvedl Montezemolo s tím, že letos by automobilka měla vyrobit méně než sedm tisíc vozů a tím být pod loňskou produkcí. Firma už takové rozhodnutí jednou udělala v roce 2003.

Montezemolo odmítá, že by se preventivním poklesem výroby jistil před pomalejším růstem v Číně a stále se v recesi potácející evropskou ekonomikou. Podle něj jde naopak o zachování výjimečnosti značky, která by se mohla při vyšších prodejích vytrácet.

Jeho slova mohou potvrzovat hospodářské výsledky firmy, která měla loni rekordní rok z pohledu tržeb i zisků a letos v trendu pokračuje. Za první čtvrtletí vydělala 54,7 milionů eur, což je o 36 procent více než za stejné období loňského roku a utržila 551 milionů eur - v přepočtu přes 14 miliard korun. To je meziroční nárůst osm procent.

Největší trhy podle důležitosti jsou pro ferrari USA, Čína, Německo a Británie.

Italským fanouškům značky dnes Montezemolo udělal radost ještě oznámením nabírání nových pracovníků, jichž by mělo letos přibýt 250. Aktuálně automobilka zaměstnává zhruba tři tisíce lidí z 29 zemí. Většina z nových zaměstnanců ovšem zamíří do nově postavené motorárny, která zásobuje primárně Maserati. "Hledáme další lidi i přes bláznivou daňovou politiku italské vlády," dodal Montezemolo.

Ferrari letos uvede na trh v limitované sérii 499 vozů první ferrari s hybridním pohonem s názvem LaFerrari.