Fernet Stock není z Plzně

  • 1
Chuť toho nápoje by poznal asi každý Čech. Ale do míst, kde vzniká, se dostane jen málokdo. A k receptu už vůbec nikdo. Řeč je o Fernetu Stock, likérce samotné a lidech, kteří znají tajemství výroby proslulé plzeňské lihoviny. Ono ale slovo plzeňské je trošku matoucí.

Ta rozhodující etapa výroby se totiž odehrává jinde - v malé vesnici Prádlo nedaleko Nepomuka. Do Plzně je něco přes třicet kilometrů. A cedule už hlásá: Prádlo.

Kousek nad místním obchodem už z hlavní silnice odbočuje cesta k bráně likérky. Té šéfuje Václav jeden ze dvou lidí, kteří umí Fernet Stock vyrobit.

"Receptura je přísně střežená, uložená u notáře. A v současné době ji zná pouze výrobní ředitel firmy a pak já. A neprozradíme," usmívá se Václav a ukazuje na jedny dveře, které vedou z chodby u jeho kanceláře.

"Tudy se jde do skladu bylin. Ty jsou prvním z našich tajemství," říká a bere za kliku. V mžiku se na chodbu vyvane silná vůně. Ve dvoupodlažním skladu, přípravně a řezárně, čeká na použití čtrnáct druhů bylin právě z tolika totiž hořký likér sestává.

"Nejde jen o ten seznam. Ten by příliš nikomu nepomohl. To nejpodstatnější je samotný výrobní postup. Různé byliny se různě macerují tedy zastudena luhují v kvalitním lihu. Bylin navíc není vždy stejně, třeba jejich hořkost se liší podle sklizně, takže musíme tu přidat, tu ubrat.

"Maceráty se podle určitého klíče míchají," nechává doznít složitost fernetové alchymie šéf prádelské likérky a pak dopoví: "A to všechno se musí dít tak, aby náš fernet byl stejný v únoru i v červnu, aby zákazník měl zaručenou stejnou chuť."

Areál chrání strážní i kamerový systém. Fernetové základny jsou v Prádle dvě. V hlavní budově skladují byliny, tam je upravují, analyzují. A o dům vedle už fernet vzniká. V nerezových nádobách hořký likér zraje. Byliny předávají alkoholu svou vůni i chuť. A ne jen pár dnů.

Šedesátiprocentní macerát, ze kterého se pak v plzeňském závodě Stock vyrábí finální nápoj, zraje v Prádle i čtyři měsíce. A další dva pak v božkovském podniku v Plzni.

Ve Fernetu jsou jen dvě české byliny
"Takže tenhle fernet, který je tu od poloviny února, bude kompletně hotový nejdříve v srpnu," říká specialistka závodu Kristina Demelová, otevírá nádrž, kde se mísí byliny s alkoholem a nabírá do laboratorní nádobky temně hnědou tekutinu.

"Tak tohle je mladý fernet," představuje tekutinu, jejíž jméno je s názvem závodu Stock nerozlučně spjato. Z čeho je hořký likér?

Základem Fernetu Stock je čtrnáct bylinek, mnohé se dovážejí z celého světa. Pouze dvě se pěstují u nás, pro ostatní se musí až do Pyrenejí, pohoří Atlas či do Kamerunu, Pákistánu nebo Indonésie.

Fernet Stock obsahuje například hořcový kořen, chininovou a pomerančovou kůru, zeměžlučovou nať, heřmánek římský a nať čubetu benediktu. Bylinek se spotřebuje měsíčně deset až čtrnáct tun.