Dozorčí radu České spořitelny povede její bávalý šéf Jack Stack. Na snímku z

Dozorčí radu České spořitelny povede její bávalý šéf Jack Stack. Na snímku z roku 2005. | foto: iDNES.cz

Dozorčí radu České spořitelny povede její bývalý šéf Jack Stack

  • 2
Někdejší generální ředitel České spořitelny Jack Stack byl zvolen předsedou její dozorčí rady. Nahradí Manfreda Wimmera, který radě předsedal od roku 2008. V dozorčí radě ČS po pěti letech opět usedne generální ředitel a předseda představenstva mateřské Erste Group Andreas Treichl.

Sedmašedesátiletý Stack vystudoval Harvard Graduate School of Business Administration se specializací na finance a management (titul MBA). Dvaadvacet let působil v Chase Manhattan Bank, poslední čtyři roky pak jako výkonný prezident Chase Bank. V letech 2000 až 2007 byl předsedou představenstva a generálním ředitelem České spořitelny. Od roku 2007 je členem dozorčí rady Erste Group Bank.

Jednašedesátiletý Treichl vystudoval ekonomické vědy na Vídeňské univerzitě. Po ukončení vzdělávacího programu v New Yorku zahájil v roce 1977 svou kariéru v Chase Manhattan Bank. V roce 1983 začal pracovat v Die Erste. V roce 1986 se ujal funkce generálního ředitele v Chase Manhattan Bank ve Vídni. V roce 1994 byl jmenován do představenstva Die Erste a v červenci 1997 pak jejím generálním ředitelem. Treichl byl dosud členem dozorčí rady rumunské BCR, sesterské firmy České spořitelny, v letech 2000 až 2008 byl členem a následně předsedou dozorčí rady České spořitelny.

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů v zemi, loni meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 21,8 procenta na rekordních 16,4 miliardy korun. Nekonsolidovaný čistý zisk činil 15,6 miliardy.

Rakouská Erste Bank kontroluje 97,99 procenta akcií České spořitelny, která je nejziskovější firmou celé skupiny Erste. Po předloňské ztrátě loni Erste vykázala čistý zisk 483,5 milionu eur (12,4 miliardy Kč