Budova ČEZ v pražské Michli

Budova ČEZ v pražské Michli | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Do dozorčí rady ČEZ usedl vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul

  • 0
Novým členem dozorčí rady ČEZ se stal vedoucí Úřadu vlády Lubomír Poul. Zaplnil prázdné místo, které v orgánu firmy bylo. Na další volnou pozici do výboru pro audit byla akcionáři zvolena Jiřina Vorlová z ministerstva financí, její funkce ale není spojená s členstvím v dozorčí radě.

Rozhodla o tom úterní mimořádná valná hromada ČEZ.

Dozorčí rada společnosti se podstatněji proměnila už letos v červnu. Tehdy v ní nově usedl Robert Vacek, který byl náměstkem místopředsedkyně vlády Karolíny Peake pro koordinaci boje s korupcí, lékař Milan Bajgar z rehabilitačního centra v Čeladné a poradce ministra financí Jiří Wolf.

Nyní má dozorčí rada 12 členů, jejím předsedou je Martin Roman. Roman loni odešel z postu generálního ředitele ČEZ kvůli podezřelým zakázkám pro plzeňskou Škodu, kde dříve působil ve vedení.

Řadoví členové dozorčí rady ČEZ pobírají odměnu kolem 50 tisíc korun měsíčně. Předseda pobírá asi 100 tisíc Kč. Zástupci státní správy funkci vykonávají zadarmo. Celkové tantiémy členů představenstva a dozorčí rady činí za uplynulý rok 25,5 milionu korun.

Akcionáři ČEZ také udělili souhlas s vyčleněním uhelné elektrárny Dětmarovice do samostatné společnosti. Vyčlenění Dětmarovic je nutný krok pro případný prodej elektrárny. Neznamená však, že k prodeji skutečně dojde.

,