Německá banka Deutsche Bank

Německá banka Deutsche Bank | foto: Profimedia.cz

Do sídla Deutsche Bank vtrhlo 170 policistů. Jdou po Panama Papers

  • 2
Sto sedmdesát policistů ve čtvrtek „obracelo šuplíky“ a vyslýchalo zaměstnance v sídle největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu. Zátah souvisí s podezřením na praní špinavých peněz v souvislosti s aférou Panama Papers.

Žalobci upřesnili, že razie byla namířena na dva zaměstnance Deutsche Bank a další osoby, které však nejmenovali. Německá banka čelí podezření, že svým klientům pomáhala zakládat společnosti v daňových rájích. Vyšetřovatelé také prověřují, zda skrze bankovní účty neproudily podezřelé transakce, uvedla CNN.

Vyšetřování souvisí s kauzou Panama Papers, která ukázala na rozsáhlý systém praní špinavých peněz v daňových rájích pomocí takzvaných skořápkových, účelově zřízených firem, jež zakládala advokátní společnost Mossack Fonseca.

Státní zástupci ve Frankfurtu uvádějí, že dceřiná firma Deutsche Bank z Britských panenských ostrovů pro 900 svých klientů zprostředkovala služby v objemu 311 milionů eur, tedy přes 8 miliard korun.

Budova Deutsche Bank ve Frankfurtu

„Vyšetřovatelům jsme poskytli všechny relevantní informace týkající se Panama Papers,“ sdělila banka v prohlášení. „Je v našem zájmu objasnit fakta, budeme proto spolupracovat se státními zástupci ve Frankfurtu,“ dodala.

Deutsche Bank je největší německou bankou s 95 tisíci zaměstnanci a aktivy ve výši 1,4 bilionu eur, tedy 36,4 bilionu korun. Podle Banky pro mezinárodní platby je jednou z 29 klíčových globálních bankovních institucí.

Pro německý ústav to je další z řady špatných zpráv z minulých let. V lednu loňského roku zaplatila americké vládě urovnání ve výši 7,2 miliardy dolarů za obchodování s toxickými hypotékami. Ve stejném měsíci dostala pokutu 630 milionů dolarů kvůli praní špinavých peněz v Rusku.

V září jí zase německé regulační orgány nařídily, aby zpřísnila kontrolní mechanismy, které mají zamezit praní špinavých peněz a financování terorismu. Akcie Deutsche Bank za poslední rok ztratily téměř polovinu své hodnoty, propadly se z 15,86 eur na 8,56 eur.

Pád akcií Deutsche Bank. Nasdaq