ČEZ upraví smlouvy o nákupu uhlí.

ČEZ upraví smlouvy o nákupu uhlí. | foto: Martin Adamec, MF DNES

ČEZ unikl pokutě za smlouvy na uhlí

  • 2
Antimonopolní úřad ukončil řízení s energetickou společností ČEZ. V polovině září začal úřad vyšetřovat, zda ČEZ nezneužil svého dominantního postavení při nákupu uhlí od Sokolovské uhelné. Teď ČEZ slíbil, že smlouvy o nákupu uhlí upraví a úřad řízení zastavil.

„ÚOHS v daném správním řízení, podobně jako v dalších případech, upřednostnil provedení nápravy ze strany účastníka řízení namísto uložení možné pokuty,“ sdělil mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

ČEZ podle zjištění úřadu stanovil rozdílné podmínky ve smlouvách o dodávkách. „Společnost upravovala bez objektivně ospravedlnitelných důvodů odlišně cenový vzorec, na základě něhož dochází k určení ceny hnědého uhlí dodávaného do ČEZ. Konkrétně byla diskriminována Sokolovská uhelná,“ dodal Chalupa.

Energetická firma navrhla závazky, které úřad přijal jako dostatečné. ČEZ tak podepíše smluvní dodatek směřující k úpravám cen ve prospěch Sokolovské uhelné.

Energetický gigant je s výsledkem správního řízení spokojen. „Je vidět, že s našimi představami o nápravě souhlasil jak antimonopolní úřad, tak Sokolovská,“ řekl ČTK mluvčí firmy Ladislav Kříž.