Elektřina, energie - ilustrační foto

Elektřina, energie - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

ČEZ se sloučí s pěti bývalými regionálními distributory

  • 26
ČEZ se sloučí s pěti regionálními firmami. Společnosti Středočeská energetická, Západočeská, Severočeská, Východočeská a Severomoravská energetika doposud patřily do Skupiny ČEZ. Od 1. října se stanou jedinou firmou. Sloučení firem je součástí restrukturalizačního plánu energetického gigantu ČEZ.

"Rozhodlo o tom představenstvo ČEZ. Sloučení bude zapsáno do obchodního rejstříku 1. října," řekla iDNES.cz mluvčí firmy Eva Nováková.

Regionální distribuční společnosti se staly součástí energetické skupiny v roce 2003. Tyto společnosti zajišťovaly původně kromě distribuce elektřiny koncovým spotřebitelům také obchodní funkce.

Distribuce se od prodeje oddělila před dvěma lety
V průběhu roku 2005 se jednotlivé aktivity regionálních distribučních společností začaly vyčleňovat do jednotlivých procesních firem. Zásadu striktního oddělení distribuce jako regulované činnosti od obchodu (takzvaný unbundling) vyžaduje evropské právo.

Klíčové činnosti rozvodu a prodeje elektrické energie tak převzaly nové samostatné společnosti. ČEZ Distribuce například spojila všechny distribuční aktivity bývalých
pěti regionálních distribučních společností. ČEZ Prodej obsluhuje všechny zákazníky ČEZ.

"Firmy, které zbyly, jsou takzvané zbytkové společnosti. Mají několik desítek zaměstnanců a včleňují se zpět do akciové společnosti ČEZ. Od 1. října ," vysvětlila Nováková.

Podle ní tak přeměna ČEZ skončí o rok a půl dříve, než firma původně plánovala.

"Projekt dosud přinesl úsporu tři miliardy korun, letos přinese dalších 1,7 miliardy a dále by měl přinášet každoročně úsporu 2,8 miliardy korun," uvedla Nováková.

V rámci restrukturalizace přišlo v ČEZ od roku 2004 v Česku o místo 1512 lidí.  

,