Prodej firmy probíhal podle informací MF DNES dva roky. Ilustrační foto.

Prodej firmy probíhal podle informací MF DNES dva roky. Ilustrační foto. | foto: Jiří Koťátko

Boj o české autobusy: Holandské dráhy kupují Probo Trans

  • 1
Do české veřejné dopravy vstupují Holanďané. Společnost NedRailways dnes oznámila, že kupuje berounskou autobusovou společnost Probo Trans. Podle Antoienette Wiemanové z NedRailways má firma zájem v Česku i o železnice.

Holandská dceřiná společnost nizozemských drah je dalším velkým zahraničním hráčem, který vstupuje na trh s dotovanou dopravou. Už dříve do Česka vstoupily Veolia a Arriva, zájem mají i další firmy.

Probo Trans je středně velkou dopravní společností s 200 zaměstnanci a čtvrtmiliardovým obratem. Firma má 120 autobusů, jezdí na 70 linkách hlavně v okolí Prahy.

"Probo Trans Beroun potřebuje nový podnět k dalšímu růstu a NedRailways je vhodným partnerem pro další rozvoj naší společnosti,“ řekl dosavadní většinový majitel Zdeněk Procházka.

Prodej firmy probíhal podle informací MF DNES dva roky. "Je to dobrá zpráva pro všechny majitele dopravních společností v Česku, na trhu se objevil další hráč, což může zvýšit cenu firmy,“ uvedl Michal Poplar z Venture Investors. Prodej firmy zprostředkovala KPMG.

"Tento krok dobře zapadá do naší strategie stát se evropským hráčem provozujícím více druhů veřejné dopravy,“ řekl generální ředitel Ned Railways Anton Valk.