Automobilky budou přijímat tisíce lidí

  • 3
Tisíce lidí mají letos šanci získat práci ve středních Čechách. Automobilky v Mladé Boleslavi a Kolíně totiž v tomto roce přijmou velké množství nových pracovníků. Obě přitom mají zájem o vysokoškoláky i vyučené řemeslníky.

Mladoboleslavská Škodovka tento týden oznámila, že kvůli výrobě nové octavie začne chce získat vysokoškoláky z technických oborů - nové konstruktéry, specialisty na elektroniku. Příležitost ale dostanou třeba i elektrikáři. - více zde

Škodovka podle člena představenstva Helmutha Schustera přijme letos 700 lidí.

Tisíc lidí přijme do poloviny letošního roku také továrna Toyoty, Peugeotu a Citroenu (TPCA) v Kolíně. Nyní se v obřím komplexu budov teprve montují technologie, už v srpnu by zde ovšem mohla začít zkušební výroba.

Zatímco Škodovka se shání z velké části po specialistech a manažerech, TPCA už většinou tyto lidi přijala, stejně jako mistry a šéfy pracovních týmů. Nyní se připravuje na obrovský zájem o dělnické profese - týdně se automobilce sejde až 300 požadavků na práci.

TPCA si přitom zakládá na tom, že po zaměstnancích na nižších pozicích nepožaduje žádné zvláštní vzdělání, protože spoléhá na promyšlený japonský systém vzdělávání.

"Můžou u nás pracovat i lidé, kteří nikdy netušili, že by mohli někdy vyrábět auta," uvedl personalista Václav Kinzl.

Škodovka i TPCA mohou letos výrazně přispět ke snížení nezaměstnanosti. Ta v březnu ve Středočeském kraji dosáhla 7,7 procenta.