Autobazar AAA Auto

Autobazar AAA Auto | foto: AAA Auto

Autobazary AAA si za první čtvrtletí připsaly zisk 450 000 eur

  • 2
Skupina autobazarů AAA Auto potvrdila v prvním kvartále návrat k zisku, který vykázala za loňský rok. Její hospodaření totiž za první tři měsíce skončilo v plusu ve výši 450 tisíc eur (asi 11,5 milionu Kč). Celkové tržby se navzdory menšímu počtu prodaných aut zvýšily přes procento na 39,2 milionu eur, oznámila firma.

Loni přitom společnost v prvním čtvrtletí hospodařila se ztrátou 880 tisíc eur. Letošní výsledky tak podle ní ukazují na zlepšující se provozní výkonnost.

Tržby firmě rostly navzdory tomu, že meziročně prodala o více než šest procent méně ojetin. Zvýšení příjmů firma zaznamenala díky růstu tržeb z finančních služeb, které stouply o třetinu. Zisková marže z prodeje aut stoupla o 4,3 procentního bodu na 25,5 procenta.

Zisk snížily zaniklé bazary

Společnost v minulých dvou letech ukončila provozy v Maďarsku, Polsku a Rumunsku, což jí ale kvůli splácení dluhů přineslo ztrátu 490 tisíc eur. Kdyby tak počítala jen zisk z existujících provozoven, které jí zůstaly v Česku a na Slovensku, skončila by v prvním čtvrtletí v zisku 900 tisíc eur.

Zákazníci dávali podle firmy při nákupu ojetin přednost úspornějším vozům s motory o menší kapacitě, nicméně společnost v poslední době zaznamenává rostoucí zájem o dražší a luxusnější auta.

Na trhu podle zástupců firmy přetrvává spotřebitelský sentiment. Proto se společnost i nadále přiklání ke konzervativnímu výhledu prodejů na tento rok a očekává objem svých prodejů na stejné či mírně vyšší úrovni oproti minulému roku.