Rozhodnutí akcionářů podle ČNB neohrozí vklady klientů jakékoliv banky.

Rozhodnutí akcionářů podle ČNB neohrozí vklady klientů jakékoliv banky. | foto: Profimedia.cz

Akcionáři schválili návrh na konkurz Agrobanky

  • 20
Akcionáři Agrobanky (AGB) na mimořádné valné hromadě schválili návrh na konkurzní řízení na majetek banky. Pokud by soud konkurz vyhlásil, není vyloučeno, že by do něj mohl být zahrnut i majetek GE Money Bank (GE). ČNB ale ujišťuje, že vklady lidí ani zájmy klientů jakékoliv banky nejsou ohroženy.

Akcionáři banky mimořádně zasedali proto, aby se dohodli na dalším postupu likvidace Agrobanky. O možném konkurzním řízení se hovořilo už začátkem března, kdy podle informací Eura dozorčí rada doporučila likvidátorovi dokončit všechny přípravy k podání návrhu na konkurz.

"Valná hromada schválila usnesení, ve kterém konstatuje, že nezbývá jiný postup, než konkurzní řízení na majetek Agrobanky," řekl iDNES.cz Pavel Zúbek z tiskového oddělení centrální banky. 

Zúbek zdůraznil, že se nejedná o prohlášení konkurzu na AGB a už vůbec ne na majetek GE. Agrobanka, která je v likvidaci, podle něj v současné době nevyvíjí žádné bankovní aktivity. Jsou v ní pouze likvidována její aktiva a postupně spláceny její závazky.

"Pokud likvidátor na základě usnesení valné hromady a doporučení dozorčí rady AGB podá soudu návrh na konkurz a ten bude následně soudem prohlášen, je třeba zdůraznit, že nejsou žádným způsobem ohroženy vklady žádných vkladatelů, ani jiné zájmy klientů jakékoli banky, a tedy ani GE Money Banky," uklidňuje Zúbek. 

GE, která byla v minulosti součástí AGB je přesvědčena o tom, že se jí případný konkurz na Agrobanku vůbec netýká. "GE Money Bank odmítá spekulace, že by mohla být zatažena do případného konkurzního řízení, týkajícího se zbývajícího majetku společnosti Agrobanka. Tyto nároky jsou neopodstatněné a jsou v rozporu se všemi právními stanovisky, která má GE Money Bank k dispozici," řekl šéf komunikace GE Roman Frkous.

Viceguvernér ČNB Miroslav Singer poslal minulý týden akcionářům AGB dopis, ve kterém je odrazoval od jejich záměru podat soudu návrh na konkurz. Podle centrální banky je totiž pro akcionáře jakákoliv varianta konkurzního řízení nevýhodná a nic jim nepřinese.

popisek Přečtěte si:
Dopis viceguvernéra akcionářům

Jednou z variant, kterou viceguvernér v dopise popisoval, bylo i zahrnutí některých aktiv GE do konkurzní podstaty. To by bylo možné v případě, pokud by se akcionářům podařilo zpochybnit smlouvu o prodeji části podniku mezi AGB a GE Capital Bank (předchůdce GE Money Bank) z roku 1998.

Podle centrální banky však k tomuto scénáři nedojde a je pouze hypotetický. "Názorem ČNB samozřejmě je, že smlouva je platná, a ČNB také disponuje nezávislými expertními posudky, které tento názor potvrzují," uvedla před týdnem ředitelka odboru komunikace centrální banky Pavlína Bolfová.

GE však všechny náznaky o tom, že by mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty AGB odmítá. "GE Money Bank je připravena napadnout jakékoli takové řízení v případě, že k němu akcionáři přikročí a je si jista úspěšným výsledkem," přesvědčoval Frkous.

Všechny problémy mají svůj původ v roce 1996, kdy na Agrobanku Praha, tehdy ovládanou společností Motoinvest, byla uvalena nucená správa. Akcionáři Agrobanky, kterým zůstal jen zadlužený zbytek společnosti a kteří s prodejem koncernu GE nesouhlasili, podali žaloby na neplatnost kupní smlouvy. V těchto soudních sporech zatím nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí.