Dokud budou trvat problémy, trvá i stávková pohotovost.

Dokud budou trvat problémy, trvá i stávková pohotovost. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Vláda nechce stávku, přerušila projednávání přesčasů v dopravě

  • 1
Vláda odložila schválení novely, která má řešit odměňování přesčasů v dopravě. Vyšla tak vstříc Odborovému svazu dopravy. Tomu se nelíbí, že řidiči autobusů nedostávají mzdu za čekací dobu, kterou musí strávit na zastávkách. Odboráři kvůli tomu v dubnu vyhlásili stávkovou pohotovost.

K tomuto kroku ale pravděpodobně odboráři nebudou muset sáhnout. Obě strany tvrdí, že vše vypadá tak, že se domluví. "Jednání se sociálními partnery pokračují a asi se blížíme ke kompromisní dohodě," řekl Aleš Řebíček.

"My jsme se na posledním jednání s ministrem Alešem Řebíčkem domluvili, že to stažení novely je jeden z kroků, které on zajistí. Do konce května bychom měli prodiskutovat, jak bude její konečná verze vypadat," uvedl Pomajbík.

Odboráři navrhují, aby hodiny, kdy řidiči musí čekat na konečné, byly proplaceny. V současnosti za ni dostávají zhruba deset procent mzdy. Není ale ani možné, aby se čekání počítalo do pracovní doby, neboť v takovém případě by řidiči překračovali limity pracovní doby.

Pomajbík už dříve iDNES.cz řekl, že dokud trvají problémy, trvá i stávková pohotovost. Ta by znamenala velké komplikace v dopravě, a to nejen v autobusové. "Stávkovou pohotovost nedrží jen řidiči autobusů, ale všech 16 500 členů svazu, který sdružuje pracovníky v silniční, letecké a vodní dopravě," řekl už dříve předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. - čtěte V dopravě hrozí stávka kvůli platům řidičů autobusů