Na lince do Amsterdamu přibude ČSA konkurence.

Na lince do Amsterdamu přibude ČSA konkurence. | foto: Martin Ševčík

SmartWings začnou létat do Bukurešti a Amsterdamu. Budou konkurovat ČSA

  • 21
Letecká společnost Travel Service začíná konkurovat Českým aeroliniím čím dál více i na pravidelných linkách. Pod značkou SmartWings začne český dopravce létat od 1. listopadu nově do Amsterdamu a Bukurešti.

Firma to oznámila v tiskové zprávě. Linka do Amsterdamu bude létat dvakrát denně a výrazně tak zhustí konkurenci mezi ČSA, KLM a easyJet. Letadla budou létat každý den z Prahy v 7:00 a 17:30.

Cena zpáteční letenky ale není příliš nízkonákladová, přesahuje tři tisíce korun; easyJet létá na lince už od 1 200 korun. Na rozdíl od jiných nízkonákladových společností je v ceně i odbavené zavazadlo nebo občerstvení. Ceny jsou ale o dost nižší, než u klasických dopravců, zejména pokud si někdo kupuje jen jednosměrnou letenku.

"Letový řád Praha - Amsterdam je přizpůsoben mimo jiné i cestám v rámci jednoho dne bez nutnosti strávit noc v destinaci. Jsme přesvědčeni, že bude vyhovovat jak obchodním cestujícím, tak i turistům s možností maximálně využít čas v hlavním městě Holandska," říká Radek Muller, hlavní manažer SmartWings.

Do Rumunska nebude taková konkurence

Poprvé začne nízkonákladová společnost létat i z Prahy do Rumunska. Firma bude létat jednou denně, každý den v 7:00 ráno z Prahy. Cena zpáteční letenky lehce přesahuje tři tisíce. "Počty cestujících mezi Českou republikou a Rumunskem stabilně a dynamicky rostou a nové spojení jen podpoří další růst," míní Muller.

Do Rumunska zatím z Prahy létají jen České aerolinie dvakrát denně, ceny ale začínají většinou na dvojnásobku tarifů SmartWings. Na obou destinacích bude firma létat s Boeingy 737-500.

SmartWings začaly létat v roce 2004 jako obchodní značka Travel Service. Firma si ale hned v úvodu značně pošramotila pověst. Některé linky zrušila jen krátce poté, co je začala prodávat. Již legendou je mezipřistání linky z Říma do Prahy v Kunovicích, kde vyzvedli fotbalisty Slavie, které dlouhodobě sponzorují.

Poslední roky ale firma postupně přidává nové linky a posiluje rotace, od září například létá do Paříže už třikrát denně.