Zahraniční řidiči si z registračního místa na hranicích v Rozvadově odnášejí...

Zahraniční řidiči si z registračního místa na hranicích v Rozvadově odnášejí nové palubní jednotky nového mýtného systému. (2. prosince 2019) | foto: MAFRA

Satelitní mýto vybralo od řidičů přes 40 milionů. Kolony nebyly

  • 11
Nový satelitní mýtný systém od řidičů kamionů a autobusů vybral přes 40 milionů korun. Mnohakilometrové kolony, kterými kvůli otálení zejména zahraničních šoférů s registrací do nového systému hrozil nový správce systému, se nakonec neuskutečnily.

„Systém funguje a je schopen vyhledávat kamiony, které mýto neplatí. Efektivitu systému dokládá například to, že první mýtná transakce se uskutečnila sekundu po půlnoci a systém už zaregistroval první incidenty, tedy průjezdy po síti bez zaplacení,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. 

Systém do úterního rána odhalil 38 hříšníků. Téměř polovina z přistižených šoférů jela bez nové palubní jednotky a tudíž neplatila mýto a zbytek připadal chybně nastavené jednotky.

Kontrolou schopnosti systému zachytit neplatící šoféry pověřilo ŘSD stávajícího auditora, společnost CGI, se kterým správci silnic prodloužili kontrakt. Vysoutěžit nového dodavatele se totiž nepodařilo kvůli vlekoucímu se prošetřování zakázky Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. 

Bez kolon na hranicích

Spuštění nového systému měly podle odhadů společnosti CzechToll  provázet až 40kilometrové kolony zejména na hraničních přechodech s Polskem a Slovenskem. Ve skutečnosti se však tato pesimistická prognóza nenaplnila a první den přinesl komplikace pouze na hraničním přechodu v Lanžhotu

„Včera ani v průběhu dnešního dopoledne sice nevznikly díky přítomnosti dopravních policistů žádné nebezpečné situace, nejdelší kolona u Lanžhotu dosáhla dvou kilometrů, ale i v příštích dnech bude v místech registrací muset zastavit zvýšený počet nákladních vozidel ze zahraničí,“ komentoval průběh prvních dní od spuštění nového systému nový mýtný správce v tiskové zprávě. 

I přes relativně klidný start nového mýta společnost varuje, že se dopravní komplikace ještě mohou objevit. V systému je totiž stále není zaregistrováno zhruba 30 procent šoférů pravidelně zajíždějících do Česka.