Londýnské letiště Stansted je Mekkou levných letů. Ilustrační foto.

Londýnské letiště Stansted je Mekkou levných letů. Ilustrační foto.

Redaktor v oblacích: Osm letů, ani jedno zpoždění

  • 5
Svět levného létání funguje. Až podezřele dobře. Mám za sebou osm letů a zatím jsem nepoznal, co je to zpoždění. A ve chvíli, kdy budete tyto řádky číst, měl bych mít za sebou už devátý úsek a užívat si tentokrát hotelové noci ve Stockholmu. Tedy, téměř sto kilometrů od něj, další letiště v lesích.

Nízkonákladové společnosti změnily během deseti let zcela způsoby cestování po Evropě. Zaletět si jen tak přes půlku Evropy je teď dostupné doslova pro kohokoli. A z neznámých letišť vytvořily významné uzly.

. Jedenáct přeletů Jana Sůry

Ekonomický redaktor MF DNES Jan Sůra zkouší, jak lze nejlevněji cestovat po Evropě. Za 11 letů zaplatí v přepočtu 205 korun.

Během přesunů pořídí sérii reportáží a postřehů o nízkonákladovém létání, které budou postupně vycházet na www.idnes.cz/let.

Mekkou všech levných letů je londýnské letiště Stansted. Tady začala revoluce v cenách letenek. Ještě na začátku devadesátých let to bylo naprosto okrajové letiště. Dnes tu mají hlavní základny aerolinky easyJet a Ryanair. Pár letů pak i ostatní společnosti.

Tolik různých míst, kam se dá odsud letět, žádné letiště nemá. Stačí kliknout na mapu destinací Ryanairu, kde najdete hustou síť spojení po celé Evropě. Často jde o městečka, o kterých člověk ani netuší, že existují. Z Česka na Stansted létají spoje z Prahy a z Brna.

Kolem Evropy za dvě stovky

Stansted je takový letecký Brusel. Během pěti minut tu potkáte všechny možné evropské národy. Letiště se dá dobře využít i pro cesty nejen do Londýna: pokud hledáte například spojení do některých míst, kam se přímo nelétá z Česka.

Tak jsem například na Sardinii cestoval před čtyřmi lety přes Stansted. Ceny letenek z Londýna patří bezkonkurenčně k nejnižším v Evropě. A pokud budete hledat letenky v akci, největší šance je právě na linkách ze Stanstedu.