Stávka na berlínském letišti Schönefeld (10. březen 2017).

Stávka na berlínském letišti Schönefeld (10. březen 2017). | foto: AP

Demonstrace nepomáhají. V Německu roste počet leteckých pasažérů

  • 88
V Německu navzdory protestům hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které upozorňuje na nutnost omezit emise oxidu uhličitého (CO2), stoupá počet leteckých pasažérů. Informoval o tom ve středu list Rheinische Post.

Zatímco mezi srpnem 2017 a červencem 2018 bylo cestujících v letecké dopravě 119,4 milionu, během 12 měsíců od srpna 2018, kdy hnutí Fridays for Future vzniklo, už 125,1 milionu. Nárůst ve srovnání s předchozím obdobím byl přitom patrný v každém jednotlivém měsíci.

Znepokojivou zprávu pro ochránce životního prostředí představuje i nová studie univerzity v bavorském Bamberku, podle níž němečtí online prodejci ročně vyhodí 20 milionů kusů zboží vráceného zákazníky. Zhruba 7,5 milionu kusů by se přitom dalo dále využít nebo darovat potřebným, ať už jde o oblečení, elektroniku nebo nábytek.

Důvodem je podle studie především to, že obchodníky vyjde výrazně levněji nechat zboží zlikvidovat, než hledat jeho další využití. Likvidace jednoho kusu zboží totiž v průměru stojí jen 85 centů (22 korun).

Ve středu zveřejněná čísla jsou dvěma z mnoha důvodů, proč Německo v průměru na osobu produkuje 9,7 tuny CO2, což je téměř dvojnásobek světového průměru. Celkově je spolková republika zodpovědná přibližně 2,1 procenta světových emisí CO2.

Video: Na záchranu planety máme 12 let, varují studenti stávkující za klima

,