Letiště ve Frankfurtu je největší v Německu a třetí největší v Evropě. Ilustrační snímek

Letiště ve Frankfurtu je největší v Německu a třetí největší v Evropě. Ilustrační snímek | foto: ČTK

Německá letiště škrtla stovky letů. Zaměstnanci stávkují za vyšší mzdy

  • 22
Letiště v Německu si od stávek příliš neodpočinula. Před měsícem protestovali v zemi nespokojení zaměstnanci vzdušného přístavu ve Frankfurtu, nyní nevyletí stovky letadel kvůli stávce německých odborů. Lety se škrtají na několika letištích včetně toho nejvytíženějšího ve Frankfurtu.

Dalšími zasaženými letišti jsou Mnichov, Düsseldorf, Kolín-Bonn a Stuttgart. Jako tradičně je nejvíce postižena dominantní letecká společnost Lufthansa. V úterý zatím odřekla přes 400 letů.

"Situace v Německu prozatím provoz Českých aerolinií nijak neovlivňuje, všechny spoje létají podle letového řádu," sdělila iDNES.cz mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Lufthansa v Praze zrušila tři odlety a tři přílety mezi hlavním městem a Frankfurtem, informovala mluvčí letiště Eva Krejčí. "Společnost řeší s cestujícími náhradní řešení (náhradní lety, ubytování atd.). Situace se může v souvislosti s vývojem v Německu změnit, doporučuji proto cestujícím ověřit si aktuální situaci u leteckého dopravce, s nímž plánuji svůj let," dodala.

Není to tak dlouho, co cestující v Německu, ale nejen tam, pocítili dopady stávky zaměstnanců letiště ve Frankfurtu. Důvodem byla nespokojenost s platy. Zrušily se stovky letů, mezi nimi bylo i několik na trase Praha - Frankfurt. (více čtěte zde

Nyní v Německu pokračují výstražné stávky pořádané odbory státních zaměstnanců, které si chtějí zajistit lepší podmínky před středečním kolem vyjednávání o mzdách. Stávky narušily také fungování veřejné dopravy, provoz školek nebo svoz odpadu.

Odborový svaz Verdi požaduje zvýšení mezd o 6,5 procenta. Vláda dosud nabízela, že dvěma milionům státních pracovníků zvýší platy o 3,3 procenta.

Odborový svaz pracovníků veřejné správy DBB v pondělí vyzval pozemní personál letišť, aby se ke stávce připojil. Odboráři pak uvedli, že ve Frankfurtu v úterý neodstartuje žádné letadlo do zhruba 14:30.

Kvůli plánované stávce zrušila Lufthansa přes 400 spojů a nabízí cestujícím bezplatnou změnu letu nebo bezplatné storno. Druhý největší německý letecký operátor Air Berlin zrušil zatím osm letů.

,