Na pražském letišti se popálil cizinec, v batohu mu vybuchla pyrotechnika. Na...

Na pražském letišti se popálil cizinec, v batohu mu vybuchla pyrotechnika. Na místě zasahují složky IZS. (12. dubna 2022) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Terminál 2 pražského letiště omezí parkování. Důvodem je české předsednictví EU

  • 11
Start českého předsednictví v Radě Evropské unie změní začátkem prázdnin pravidla pro parkování na pražském ruzyňském letišti. Od 10. do 15. července se bude v průběhu dne uzavírat expresní parkoviště před odletovou halou Terminálu 2.

Kvůli předsednictví Česka v Radě EU by mělo mezi Prahou a Bruselem podle odhadů vlády cestovat během následujících šesti měsíců celkem asi 80 000 lidí.

Kvůli přepravě účastníků nejrůznějších akcí tak Letiště Praha žádá cestující, aby využili parkoviště PB Economy před příletovou halou Terminálu 2 nebo expresní parkoviště před Terminálem 1.

„Doporučujeme sledovat dopravní navigaci při příjezdu na letiště. Na všech těchto parkovištích bude platit režim 15 minut zdarma. Při příletu na Terminál 2 doporučujeme cestujícím sledovat navigaci u východů z příletové haly nebo se informovat u informačních přepážek,“ říká Jakub Puchalský, člen představenstva Letiště Praha.

Kvůli změnám bude na letišti také působit větší počet policistů a pomocníků. Policie bude asistovat u vjezdu na estakádu a na křižovatce ulic Schengenská a Aviatická. „V terénu na parkovištích bude zvýšený počet asistentů parkování, kteří budou cestujícím pomáhat s navigací,“ uvedlo Letiště Praha ve zprávě.

Nápor cestujících bude hlavně do 21. července

ČR se předsednictví ujala v pátek 1. července. Kritické bude zejména období od 6. do 21. července, kdy by se mezi Prahou a Bruselem mělo pohybovat přes 6 000 lidí. To zatíží současné letové kapacity na trase.

Z Prahy na bruselské letiště Zaventem v současnosti létají pouze aerolinky Brussels Airlines, které však budou během prázdnin vypravovat pouze jeden spoj denně. To ale zřejmě nebude stačit náporu cestujících, část z nich tak bude muset využívat například další linku Ryanairu, která létá z Prahy do města Charleroi, jež je od Bruselu vzdáleno přes 60 kilometrů, nebo leteckých linek s přestupem.

Pro delegáty z okolních zemí je podle vlády variantou také vlakové či automobilové spojení. Na podzim by se situace už měla zlepšit, protože Brussels Airlines budou vypravovat až tři spoje denně.