(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Pražské letiště loni přepravilo rekordních 15,4 milionu cestujících

  • 11
Největší české letiště loni přepravilo rekordních 15,4 milionu cestujících. Proti roku 2016 vzrostl počet pasažérů pražského letiště Václava Havla o téměř osmnáct procent, čímž se zařadilo mezi nejrychleji rostoucí středně velká letiště v Evropě. Nejvíce lidí z pražské Ruzyně letělo v červenci – přes 1,7 milionu.

Za takto významným nárůstem stojí podle vedení letiště příchod nových dopravců a otevírání většího počtu linek. Zároveň je však znát větší ochota lidí utrácet za cestování a také příznivější ceny letenek, které umožňují cestovat většímu množství lidí.

Nejčastěji lidé z pražské Ruzyně cestovali do Velké Británie, Itálie a Německa. Z měst se v první trojici umístil Londýn, Paříž a Moskva. Celkem během loňského roku letiště odbavilo přes 148 tisíc vzletů a přistání, denně odbavilo na 42 tisíc cestujících.

„Nárůst počtu odbavených cestujících za rok 2017 je vynikající a převyšuje celoevropský průměr. V rámci srovnání s evropskými výsledky, které máme v tuto chvíli k dispozici zatím pouze za období leden až listopad 2017, dosáhlo letiště Václava Havla v těchto sledovaných měsících 18,4procentního nárůstu v počtu odbavených cestujících, zatímco celoevropský růst činil 8,7 procenta,“ uvedl předseda představenstva letiště Václav Řehoř.

Rekordní rok hlásí i vídeňské letiště, ke kterému chce vláda pražskou Ruzyni masivními investicemi v následujících letech alespoň přiblížit. Branami letiště ve Vídni prošlo v předchozím roce 30,9 milionu cestujících, což znamená meziroční nárůst o 6,9 procenta a historicky první rok, kdy počet pasažérů na letišti v rakouské metropoli překročil třicet milionů cestujících.

Podobný nárůst počtu cestujících jako v Praze zaznamenali v loňském roce například v polském Krakově, kde celkově odbavili 5,8 milionu pasažérů a zaznamenali sedmnáctiprocentní nárůst počtu cestujících. Skromnější navýšení počtu cestujících zaznamenalo z letišť v okolí České republiky například bratislavské letiště M. R. Štefánika. To loni přepravilo 1,9 milionu cestujících a zaznamenalo na pravidelných linkách meziroční navýšení o tři procenta. Nárůst o více než třetinu pasažérů ohlásilo letiště v segmentu charterové dopravy, kterou představují lety dovolenkářů objednané cestovními kancelářemi.