ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Kauza dieselgate nekončí, německá prokuratura obvinila další manažery Audi

  • 6
Mnichovská prokuratura obvinila v souvislosti s aférou dieselgate další čtyři bývalé manažery automobilky Audi, která spadá do koncernu Volkswagen. Tři bývalé členy představenstva a vedoucího oddělení, který už je v penzi, čeká soudní proces, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

Manažeři půjdou před soud kvůli celkem 434 420 vozům značek Audi, Volkswagen a Porsche, které byly prodány ve Spojených státech a v Evropě. Čtveřice je obviněna z toho, že přispěla k vývoji motoru, jehož software umožňoval manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. 

Volkswagen zatím nemusí Čechům platit odškodnění, rozhodl soud

Někdejší členové představenstva podle prokuratury o této nezákonné praxi v období od října 2013 do září 2015 věděli, ale nijak nebránili v prodeji dotyčných vozů. Podle agentury AFP jde o bývalé šéfy výzkumu a prodeje. Jeden z členů představenstva je navíc obviněn, že své zapojení do záležitosti zamlčel, od roku 2016 byl nadále členem představenstva, takže peníze za výkon funkce pobíral podvodně.

Žalobě také čelí od loňského července bývalý šéf automobilky Audi Rupert Stadler a další tři lidé. Stadler se v červnu 2018 stal nejvyšším vedoucím představitelem koncernu Volkswagen, který byl ve funkci kvůli skandálu zatčen.

Dieselgate už stála Volkswagen 30 miliard eur

V autech skupiny Fiat Chrysler našli zařízení pro manipulaci s emisemi

Koncern Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do jedenácti milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Koncern i jeho manažeři kvůli emisnímu skandálu, nazývanému dieselgate, čelí řadě žalob. Vyšetřování se vede v Německu i ve světě.

Volkswagen podle agentury Reuters dosud vynaložil v souvislosti se skandálem přes 30 miliard eur (zhruba 786 miliard korun). Peníze byly využity například na svolávání a úpravu automobilů, na odškodné zákazníkům a na různé pokuty.

,