Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČSA pronajme na zimu část letadel, namísto Prazdroje bude podávat Budvar

  • 25
České aerolinie pronajmou na zimní sezónu dva své airbusy jiným dopravcům i s posádkami. Po jednom letadle si pronajme tuzemský Travel Service a lotyšský Air Baltic. Od neděle proškrtá národní dopravce také řadu spojení s evropskými městy.

ČSA nemají ve svém letovém řádu na zimní sezónu pro část své flotily využití a proto se rozhodly pronajmout letadla i jiným dopravcům. Pro Air Baltic mají zajišťovat lety z Rigy do Abu Dhabi s letadlem A319, Airbus A320 pronajmou Travel Service. S ním tuzemský dopravce s minoritním podílem Korean Air výrazně prohlubuje spolupráci: začnou si navzájem sdílet kapacitu na linkách z Prahy do Říma, Barcelony a Tel Avivu. Celkem mají ČSA 24 letadel.

Nový letový řád od neděle počítá s redukcí spojů do Mnichova, Budapešti, Madridu, Varšavy nebo Curychu. Firma škrty v letovém řádu označuje za optimalizaci. "Uvolněnou kapacitu dvou letounů typu Airbus České aerolinie využijí po celé období zimní sezóny na pronájem, který je v období slabé poptávky pro společnost obchodně výhodný," uvedl mluvčí firmy Daniel Šabík. Půjde o takzvaný pronájem, kdy firma poskytne dopravcům nejen letadlo, ale i své posádky.

ČSA budou od neděle nabízet spojení do 89 míst ve 45 zemích, velká část z nich ale bude obsluhovány jejich obchodními partnery v rámci sdílení letů. Nově tak v síti přibude například Manila či Phuket. ČSA dál zvýší počet letů do Ruska - k posílení dojde na lince do Petrohradu nebo Permu. Naopak k avizovanému startu linek do Japonska, o kterém aerolinky uvažovaly ještě v létě, vůbec nedojde. Končí také spolupráce se švýcarským dopravcem Darwin Airline, který zajišťoval například lety do Florencie, Ženevy nebo Curychu.

Národní dopravce nově zavádí od zimy bezplatnou přepravu lyží. "Jde o doplňkovou službu, kterou České aerolinie nabízejí ke standardní přepravě zapsaných zavazadel.  Mohou ji využít cestující s platnou letenkou Českých aerolinií bez ohledu na to, jestli cestují v třídě Economy nebo Business," dodal Šabík.

Velké změny čekají cestující na palubě při občerstvení. ČSA opouští svého dlouholetého dodavatele Alpha Flight (dříve ČSA Catering) a byznys s jídly a nápoji na letadle přebírá Gastro Hroch. K velkému střídání dochází například u nápojů: produkci Plzeňského Prazdroje vystřídá na palubě pivo z Budějovického Budvaru, vody a minerálky budou od Karlovarských minerálních vod.  Alkoholické nápoje bude na paluby Českých aerolinií dodávat společnost Pernod Ricard včetně Becherovky.

Zimní letový řád nabídne z Prahy celkem 85 přímých linek, což je nepatrný nárůst. "Ve srovnání s předchozí zimní sezónou jsme zaznamenali meziroční nárůst plánované kapacity o necelá dvě procenta a z objednaných slotů vyplývá i nárůst počtu pohybů letadel o zhruba jedno a půl procenta," uvedla Marta Guthová, výkonná ředitelka pro Obchod a korporátní služby Letiště Praha

 V Praze začnou nově působit například Royal Air Maroc s linkou do Casablanky nebo Air Serbia se spojením do Bělehradu. Největší počet destinací s přímým spojením z Prahy je pro nadcházející sezónu plánován do Ruska, kam směřuje 15 tratí s pravidelným provozem. Následuje Velká Británie s deseti, Itálie s osmi, Německo a Francie se šesti destinacemi.