Modernizovaný airbus ČSA

Modernizovaný airbus ČSA | foto: ČSA

ČSA mohou prodat charterovou dopravu

  • 6
Dozorčí rada Českých aerolinií dala svolení k prodeji dalšího majetku. Podnik se zhruba třímiliardovou loňskou ztrátou by se mohl zbavit divize charterových letů. Levnější skupinové letenky využívají zejména cestovní kanceláře.

Gustav Slamečka o tom informoval server Ekonom.cz. Ztrátové ČSA podle listu pokračují v prodeji majetku, který probíhá poslední čtyři roky. Naposledy firma prodala svou sídelní budovu pražskému letišti za 607 milionů korun, dalších 764 milionů získaly aerolinie za prodej duty free obchodů francouzské společnosti Lagardere Services.

Na chartery využívají České aerolinie pět letadel. Pronajaly si je ještě před krizí, kdy podmínky nebyly tak výhodné.

Podle šéfa dozorčí rady Michala Mejstříka není ve světě příliš běžné, aby pravidelní dopravci provozovaly současně i charterové lety. "Dali jsme jen souhlas, že ČSA mohou jednat o prodeji, bude záležet na ceně," řekl Mejstřík. Zda jsou chartery v současnosti pro firmu ziskové nebo ne, neuvedl. "Záleží, zda to posuzujete jen podle přímých nákladů nebo i nepřímých," uvedl Mejstřík.

Pokud by chartery získal Travel Service, prakticky by ovládl zdejší trh s lety na dovolené pro cestovní kanceláře. Ty z takové dominance ale podle Tomia Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur nemají strach. "Na trhu je tak velký nadbytek letadel, že by to nemělo mít velký vliv," dodal Okamura. S ČSA létá hlavně Exim Tours.