Kvůli konci Holidays Czech Airlines řeší cestovní kanceláře odliv klientů.

Kvůli konci Holidays Czech Airlines řeší cestovní kanceláře odliv klientů. | foto: Profimedia.cz

Letecký obrat dokonán: chartery po ČSA létají v barvách Travel Service

  • 23
Ještě před rokem nemohl soukromý letecký dopravce Travel Service přijít státem ovládané společnosti Holidays Czech Airlines (HCA) na jméno a kvůli jejich cenové politice se obracel i na Evropskou komisi. Teď se jejich vztahy nečekaně zlepšily: HCA začaly pro Travel Service létat se svým airbusem v barvách soukromého dopravce.

HCA už začaly létat na některých spojích Travel Service z Brna, během letní sezony budou létat i z Prahy. Budou létat na tzv. ACMI pronájem, kdy HCA dodají jak letadlo, tak i vlastní posádky.

"U tohoto typu pronájmu je obecným pravidlem, že letadlo je operováno v barvách společnosti, která si jej pronajímá," řekl mluvčí HCA Daniel Šabík. Podle něj je smlouva uzavřena na letní sezonu. Letadlo bude létat s polepy Smartwings, což je obchodní značka Travel Service.

Nasazení airbusu A320 od začátku května do služeb Travel Service tak potvrdilo spekulace, které se na Ruzyni šířily od přelomu roku. Tehdy však zástupci obou společností nasazení letadla HCA do provozu Travel Service komentovali spíše vyhýbavě.

Podivný nákup a stažené žaloby

Holidays Czech Airlines patřily původně Českým aeroliniím, loni na začátku roku je koupil Český aeroholding za více než půl miliardy korun. Investice státní firmy do nákupu charterové společnosti patří k velmi sporným nákupům: za půl miliardy koupil aeroholding firmu ve ztrátě, která navíc dobrovolně na konci roku odešla z charterového byznysu a zaměří se jen na pronájem letadel s posádkami.

Travel Service výměnou za tento obchod stáhl veškeré žaloby na procesy související se záchranou ČSA. Travel Service se nelíbilo, že HCA měly údajně nabízet podnákladové ceny. Výsledky za loňský rok HCA ještě nezveřejnily, dá se ale čekat ztráta i kvůli nepovedenému byznysu na Islandu (více čtěte zde).

Odchod HCA z trhu charterových letů k moři způsobil velké změny u cestovních kanceláří, Travel Service získal prakticky monopol na trhu. Ke změně došlo v době, když už cestovky měly vytištěné katalogy na letní sezonu, navíc se cestovkám často nepodařilo u Travel Service získat stejné časy letů. Firma ale nezneužila svého postavení ke zdražení letů (více čtěte zde).

Obě firmy si k sobě našly v poslední době cestu, dokonce začaly jednat i o spolupráci na linkových letech. K dohodě však zatím nedošlo.