terminál 5 Heathrow

terminál 5 Heathrow | foto: Reuters

Chaos na Heathrow má skončit v sobotu, tisíce kufrů jsou dál bez majitele

  • 3
Potíže na novém terminálu letiště Heathrow nemají konce. V novém terminálu 5 se hromadí ztracená zavazadla, linky se zpožďují nebo nejsou v provozu. Ve čtvrtek British Airways zrušily dalších 32 letů, ve středu začaly posílat ztracené kufry na přetřídění do Milána. Problémy mají skončit tuto sobotu.

Podle agentury AFP by se letiště mělo v sobotu dostat na svou plnou kapacitu, a to vůbec poprvé od svého otevření minulý týden. -  - čtěte Otevření nového terminálu na Heathrow provází chaos a zpoždění

"Sobota je pro mnohé aerolinky relativně klidná, protože se nejedná o pracovní den," citovala ji AFP.

Ve čtvrtek svého majitele stále postrádalo na 14 tisíc zavazadel. British Airways se totiž rozhodly hněv svých zákazníků zmírnit tím, že se jim jejich zavazadla pokusí doručit co nejdříve.  Podle AFP na ně ale mohou čekat další týden.

"Pro cestující, kteří měli letět do Evropy, je lepší, když jejich zavazadla dopravíme do Milána a pak je doručíme na jejich adresy. Je to mnohem rychlejší způsob, než kdyby se kufry hromadily tady a my bychom čekali na odlet zítřejších linek, aby se pro tato zavazadla uvolnil prostor", řekl ve středu pro AFP mluvčí britských aerolinek.

cestující na Heathrow

British Airways tak ulehčily práci čtyřem stovkám místních pracovníků, kterým hromady promíchaných tašek a kufrů rostly před očima.

Posílání zavazadel do Milána není pro Heathrow žádnou novinkou. Je to standardní proces, který letiště používá v případě problémů podobného charakteru.

spící cestující na letišti Heathrow

Nově otevřený terminál 5 zápasí s mnoha problémy již druhý  týden. Společnost British Airways, která je zatím jediným provozovatelem této části londýnského letiště, musí denně rušit desítky letů.

Zpoždění, ztracené kufry i mrzuté cestující má na svědomí chyba odbavovacího systému. Nedořešené je ale i parkování pro zaměstnance a kontroly bezpečnosti při vstupu na letiště.

Britští analytici odhadují, že tyto potíže vyjdou aerolinky draze. Škody a jejich náprava může vyjít až na 25 milionů britských liber (795 milionů Kč). - čtěte Chaos na Heathrow trvá už pět dní, British Airways může stát miliony