Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi loni létali nízkonákladově. Nejvíce do Londýna, Barcelony a Paříže

  • 0
Češi loni nejvíce létali do Londýna, Barcelony či Paříže. Z aerolinek potom nejčastěji volili nízkonákladové společnosti Ryanair, Wizz Air a Easy Jet. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kiwi.com a průzkumu agentury STEM/MARK.

Tuzemští cestovatelé si dále oblíbili metropole Dánska a Nizozemska – Kodaň a Amsterdam. „Z pohledu letů z České republiky jsme celoročně zaznamenali přetrvávající trend spíše kratších návštěv evropských metropolí,“ říká Raymond Vrijenhoek, viceprezident pro globální komunikaci Kiwi.com.

Češi v průměru v destinaci trávili lidé 5,7 dne. Téměř tři čtvrtiny zákazníků letících z České republiky cestovaly s využitím virtual interlining, tedy letů propojených mezi aerolinkami, které spolu standardně nespolupracují.

Top 10 leteckých destinací za rok 2019

Nárůst zaznamenaly také cesty s více zastávkami, stejně jako multimodální přeprava, tedy kombinace letecké a pozemní dopravy. „Očekáváme též další růst multimodálních rezervací díky službě Virtual Fare Types, která garantuje sjednocení obchodních podmínek všech dopravců.

Češi dle průzkumu destinace střídají, na stejná místa se vrací pouze šest procent z nich. Stále častěji (60 procent případů) cestují i v rámci samotné destinace, to se týká zejména lidí ve věku 18-29 let. Hlavním důvodem letu jsou z 85 procent dovolené, v sedmi procentech jde o služební cesty a zbývajících 8 procent tvoří kombinaci dovolené a služební cesty.

Z leteckých společností tuzemští cestovalé preferují nízkonákladovky. Nejvíce létali s irským Ryanair, maďarským Wizz Air a Easyjetem. V první desítce se umístily i Eurowings, Norwegian nebo Vueling.