Letadlo společnosti Alitalia

Letadlo společnosti Alitalia. | foto: Profimedia.cz

Alitalia se snaží vyhnout krachu

  • 6
Zadlužené italské aerolinky Alitalia požádaly o ochranu před věřiteli. Snaží se tak vyhnout krachu. Letecká společnost provede restrukturalizaci. O část majetku ale přijde a bude mít menší flotilu.

Podle nového konkurzního zákona by Alitalia měla být rozdělena na dvě části. Na jednu část budou převedeny veškeré závazky společnosti a má být zlikvidována. Do druhé části bez dluhů by 16 italských investorů mělo vložit jednu miliardu eur (téměř 25 miliard Kč) a zřejmě se spojí s konkurenční Air One. Drobní investoři v Alitalii mají být podle zdroje obeznámeného se situací odškodněni s pomocí zvláštního fondu.

Nový restrukturalizovaný přepravce má být štíhlejší. Zřejmě bude zajišťovat přepravu na krátké a střední vzdálenosti, bude mít mnohem menší flotilu a asi o 40 procent méně zaměstnanců. Po ozdravení začne znovu hledat zahraničního partnera a předpokládá se, že mezi zájemci s největší šancí na úspěch budou Air France-KLM a německá Lufthansa.

Podle dnešního prohlášení aerolinek představenstvo již požádalo vládu, aby jmenovala správce konkurzu. Podle spekulací médií by se jím mohl stát odborník na daňové právo a bývalý ministr financí Augusto Fantozzi, napsaly agentury AP a Reuters.

,