Ženeva ukázala, co znamená 'drahý vůz'

  • 6
Zvětšit kufr, doplnit klimatizaci, přidat místo na zadních sedadlech, v akční nabídce stlačit cenu o pár tisícovek? Takové otázky výrobce luxusních vozů vůbec netrápí. Bohatí lidé utrácejí bez ohledu na stav světové ekonomiky a ženevský veletrh nabídl majitelům bezedných peněženek opět řadu lákadel.

Na výstavních plochách u ženevského jezera parkovalo například dvanáctiválcové Lamborghini nebo vzácným dřevem vyzdobená limuzína Maybach - oba stroje určené pro smetánku, která u cen nikdy nepočítá nuly.

Třeba Maserati představila veřejnosti nový sportovní vůz MC12 Stradale za 600 tisíc eur, tedy asi 18 milionů korun. Objednávky na něj začala firma přijímat před dvěma týdny a rezervaci si podalo už 25 klientů.

Lamborghini počítá pro letošek s růstem tržeb o 40 procent. Pomoci jí má nový roadster Murcielago v ceně 220 tisíc eur (6,6 milionu).

"Naši zákazníci jsou hlavně generální ředitelé a lidé, kteří chtějí na své okolí zapůsobit. To je mezera na trhu, kde pořád můžete prodávat velmi dobře," říká šéf prodejů a marketingu Lamborghini Bernd Hoffmann.

Úhledné nové vozy pomohly této automobilce zvyšovat tržby i v uplynulých třech letech, kdy zpomalení globální ekonomiky, válka či obavy z epidemií stáhly do problémů ostatní "méně luxusní" značky.

Podle manažerů se okruh zámožných lidí zvětšuje, mezi lukrativní klientelu patří například švýcarští bankéři.

Zprávy ze Ženevy najdete
také na auto.idnes.cz
"Je zde nová skupina lidí se značnými příjmy, kteří přijdou a řeknou: Chci sporťák a chci ho příští víkend," tvrdí šéf výroby v Lotusu Clive Dopson.

Podle britského listu Times zaznamenal například londýnský dealer vozů Aston Martin za 14 dní pět objednávek na vozy v ceně přes 100 000 liber (necelých pět milionů korun). Všechny pocházely z londýnské bankovní čtvrti City.

Nové Maserati MC 12 na veletrhu v Ženevě (2. března 2004)

Nová limuzína Bentley Arnage s osmiválcovým motorem o objemu 6,7 litru a výkonem 406 koňských sil. (2. března 2004)

Jaguar v Ženevě představil novinku Jaguar XK s osmiválcovým motorem o objemu 4,2 litru a výkonem 298 koňských sil.

Nová Laraki Fulgura V12 s dvanáctiválcovým motorem o výkonu 660 koňských sil. (2. března 2004)

Nový Lotus Exige na veletrhu v Ženevě - tento sporotovní vůz zrychlí z nuly na 100 km/h zhruba za pět vteřin. (2. března 2004)

Nové Maserati Grandsport na veletrhu v Ženevě (2. března 2004)

,