Zahraniční obchod přibrzdily povodně

  • 1
Deficit zahraničního obchodu v srpnu klesl. Stejný vývoj kvůli povodním zaznamenaly také obě strany bilance - dovoz i vývoz meziročně klesly o zhruba sedmnáct procent. Rozdíl mezi nimi se v porovnání s loňským srpnem snížil o 1,6 miliardy na 11,8 miliardy korun ve prospěch dovozu. Oproti červenci byl schodek nižší o tři miliardy.

"Zahraniční obchod byl ovlivněn záplavami, které narušily výrobní a obchodní vztahy, zejména dopravní cesty a celní přechody," uvádí ve své zprávě Český statistický úřad.

"Zatímco v předchozích měsících klesal export v průměru o čtyři až sedm procent, lze říci, že v důsledku povodní se propad exportu téměř ztrojnásobil," komentuje situaci Helena Horská z České spořitelny.

Obchodní bilanci podle statistiků pozitivně ovlivnilo nižší pasivum v obchodě se  surovinami, polotovary a chemickými výrobky a dokonce vyšší vývoz než dovoz ve skupině stroje a dopravní prostředky.

"V souvislosti s popovodňovou obnovou očekáváme postupné oživení dovozu investičního i spotřebního zboží," uvedla Horská.

Na druhé straně se zvýšil dovoz zemědělského a potravinářského zboží a do pasiva přešel také obchod se spotřebním průmyslovým zbožím.

"Výrazně se snížil dovoz a vývoz u všech skupin zboží, zejména hodnota dovozu minerálních paliv o třicet procent," uvádí zpráva.

Ivo Nejdl z Raiffeisenbank soudí, že ničivá síla vodního živlu zdaleka nedosahuje negativního efektu stagnace poptávky v západní Evropě.

"Exporty poklesly o sedmnáct procent, po přepočtu do eur byly oproti srpnu loňského roku o 8,3 procenta nižší. Vývozy v eur poklesly poprvé od července 1999," uvádí Nejdl.

Stále nepřicházející oživení světové ekonomiky a síla koruny tak podle něj mají jednoznačně negativní vliv na domácí ekonomiku, a tak by centrální banka mohla snížit sazby nebo intervenovat proti koruně.

Od ledna do srpna klesl dovoz o 7,3 procenta a vývoz o 3,7 procenta. Schodek obchodní bilance ve výši 47 miliard korun je meziročně o 35,6 miliardy nižší.